Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Världens första integrerade solvärmetak för villabruk

Datum: juni 16, 2013Kategori: Bygg, renovering & Exteriört

Det finska företaget Ruukki lanserar som första tillverkare i världen ett helintegrerat solvärmetak för villor. Ruukki Classic Solar Thermo Roof producerar energi för uppvärmning av såväl bruksvatten som för själva byggnaden. Det nya taket kan dimensioneras flexibelt efter behov och kräver inga ytmonterade värmesamlare. De integrerade värmesamlarna smälter fullständigt och snyggt in i takytan.

Höjer värdet och sänker kostnaderna
Ruukki Classic Solar Thermo Roof höjer byggnadens energieffektivitet och kommer till en början att säljas i Finland.
– Tak som utnyttjar solvärme är ett utmärkt exempel på Ruukkis kunnande inom olika taklösningar. Ruukki Classic Solar Thermo Roof höjer både fastighetens energieffektivitet och dess värde. Att använda solvärme som energikälla är också ett miljömässigt utmärkt alternativ, säger Ari Vouti som är ansvarig direktör för Ruukkis takprodukter.

Samarbete med hustillverkare
– När det gäller Classic Solar Thermo Roof samarbetar Ruukki med hustillverkaren Pohjolan Design-Talo Oy som ser många vinster med det nya taket:
– Våra villakunder är aktivt på jakt efter förnyelsebara energikällor för sina blivande hem. I moderna villor förbrukar uppvärmningen av bruksvatten massor av energi. Samarbetet med Ruukki födde en arkitektoniskt unik och vacker lösning av stor betydelse för byggnaders energieffektivitet, säger Saku Sipola, vd för Pohjolan Design-Talo Oy.

29170

Så fungerar det
Ruukki Classic Solar Thermo Roof är en del av ett solvärmesystem, som består av värmesamlare på taket, utrustning i husets tekniska utrymme samt värmerör mellan dessa. Värmesamlarna upptar endast en del av takytan och monteras från nock mot takfot på ett cirka tre meter långt område. Solen värmer en vätska som cirkulerar i värmesamlarenheterna, som i sin tur värmer husets värmepanna.

Osynlig och effektiv
I till exempel södra Finland fungerar Ruukki Classic Solar Thermo Roof huvudsakligen mellan april och september. Värmesamlare på fyra kvadratmeter räcker till för att värma upp bruksvattnet för en mindre villa och för att producera runt hälften av årets varma bruksvatten för villan. Värmesamlare på tolv kvadratmeter räcker till för att producera cirka hälften av årets varma bruksvatten samt 10–20 procent av uppvärmningen. Värmetaket medför sänkta energikostnader. Efter startinvesteringen är energin i praktiken gratis. Eftersom värmesamlaren är integrerad i Classics takprofil med dold infästning, är den dessutom nästan osynlig.

Husets läge, takets riktning och lutningsvinkel avgör produktionen
Hur stor energivolym ett värmetak kan producera beror på systemets struktur, husets läge, samt på takets riktning och lutningsvinkel. I praktiken producerar systemet varmt bruksvatten under hela sin 25-åriga livslängd. Värmetaksystemet lämpar sig för villor, fritidshus och byggnader med sadeltak.

Garanti
Värmesamlarna levereras med tio års garanti och Ruukki Classic-plåttak har en  teknisk garanti på 50 år.

Redan 1997 lanserade Ruukki sin Classic-takplåt med dold infästning och tusentals villabyggare och renoverare har valt att lägga om sina tak med Classic. Ruukki är marknadsledare inom yttertak i Finland.
I sommar visas Ruukki Classic Solar Thermo Roof på Bostadsmässan i Hyvinge på Pohjolan Design-Talo Oy:s hus.

Läs mer

Webbplats

info@ruukki.com

Ruukki

Ruukki specialiserar sig på stål och stålbyggen. Vi levererar energieffektiva stållösningar för bättre boende, arbete och rörlighet. Vi har runt 9 000 anställda samt ett omfattande distribibutions- och återförsäljarnätverk i cirka 30 länder i Norden, Ryssland, övriga Europa och på växande marknader, såsom i Indien, Kina och Sydamerika. Bolagets nettoomsättning under år 2012 uppgick till 2,8 miljarder euro.

Senaste Inspiration

 • Dags att höststäda trädgården

  Städa och förbered för nästa års blomsterprakt…

 • Skapa en grönskande balkong

  Fler och fler börjar använda balkongen som…

 • Dags att byta dörr eller fönster?

  Dags att byta dörr eller fönster? Börjar…

 • Skärmväggar skapar mysrum i trädgården

  Dags att börja planera trädgårdslivet Äntligen är…

 • Trädgårdens rum

  Skapa väggar, golv och tak med blommor,…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer