Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Trender påverkar småhusköparna

Datum: november 11, 2013Kategori: Bygg, renovering & Inredning, design, möbler & Inspiration

Dagens allt snabbare trender påverkar husköpare

Vi ser allt snabbare trender i vårt samhälle när det gäller mode, inredning, bilar och nu även valet av småhus.

Trenderna påverkar allt från våra matvanor, våra klädval och vår omgivande miljö och på småhussidan har det utvecklats två starka grupper; de som föredrar ett strikt och minimalistiskt hus med rena ytor, lätta att städa och och de som vill ha ett mysigt och ombonat hem att slappna av och njuta i.

Informationen är bara ett klick bort idag med sökning på nätet, vilket gör att man har möjlighet att läsa på innan man gör sin husaffär. Förr valde man stolt köksluckor utöver själva husköpet. Idag har man ofta hela bilden klar för sig, hur huset ska se ut, vilket möblemang man ska fylla det med och hur tomten ska utformas. Förr köpte man en tomt, nu letar man efter drömtomten! Boendet betyder alltmer för oss.

Men trots att vi går mot mer individuella hus så kan man skönja tre huvudtrender som dominerar bland kataloghusen.

1) Nyfunkis
Nyfunkis är en nutida arkitekturstil med arv från 1930-talet som utmärks av raka linjer och frånvaro av dekor. Det betyder betyder avskalade hus med strikta fasader utan takutsprång. I slutet av 90-talet blev nyfunkisen den dominerande arkitekturstilen i Sverige. Husen har en skandinavisk touch med stora fönster och putsad fasad för att förstärka den strikta känslan. På senare tid har man dock sett en stagnation. Kunderna överger pulpettaken och de delade förskjutna huskropparna och börjar gå tillbaka till mer traditionella lösningar, men med moderna fönstersättningar. Nyfunkismöbler inspireras ofta av kontorsmöbler och är praktiska, avskalade och minimalistiska.

2) New England
är en motreaktion till Nyfunkis. Stilen är mer ombonad och mysig. Husen har vita träpaneler och många fönster. New Englandstilen är en motreaktion till Nyfunkis. Den är mer ombonad och mysig. Husen har vita träpaneler och många fönster.  Det är en stil som har sina rötter i nordöstra USA och som andas sköna kvällar och avslappnat umgänge. När vi tänker på New England-stilen förknippar vi den nog mest med fyrar, signalflaggor, mässing, gamla skeppstillbehör och ”stars and stripes”. Stilen präglas också av ljusa färger på väggar och textilier och gärna mörkare träslag på möblerna, som för tankarna till tjärade skepp. Stilen är mycket populär i Sverige eftersom den är naturlig att kombinera med vår egen skärgårdsstil. I ett New England hem hittar du ofta stora, generösa soffor med många kuddar.
På köksbilden ser man målade profilerade luckor i svagt grå. New England har gärna en rak plankprofil i rektangel runt luckan. Grova nedpendlade takarmaturer i blank metall över köksön förstärker stilen.

3) Miljösmarta hus
en trend som är på intåg. Fokus på att spara natur och miljö samtidigt som man spar energi och pengar är viktigt. Energisnåla hus, det vill säga passivhus förbrukar ytterst lite energi och återanvänder den energi vi själva alstrar inomhus. Trenden slog igenom i mitten av 90-talet och fortsätter att dominera marknaden. Branschen har anpassat sig och många av framtidens hus kommer att vara miljösmarta. Ämnet utgör en spännande utmaning för alla arkitekter. Fokus ligger här inte på utseende och skönhet utan på design, funktionalitet och miljö.

I Franklin, Michigan ligger det fantastiska huset på mittersta bilden ovan. Huset är ritat av Young & Young Architects och helt och hållet byggt av “insulating concrete forms”, som är frigolitformar fyllda med cement. Både starkt och isolerande på samma gång.

Bilder från DesignTalo, Miljösmarta hus, glasrum.se, Billboard Djursholm, Götenehus, Myresjöhus m fl.

 

Senaste Inspiration

 • Dags att höststäda trädgården

  Städa och förbered för nästa års blomsterprakt…

 • Skapa en grönskande balkong

  Fler och fler börjar använda balkongen som…

 • Dags att byta dörr eller fönster?

  Dags att byta dörr eller fönster? Börjar…

 • Skärmväggar skapar mysrum i trädgården

  Dags att börja planera trädgårdslivet Äntligen är…

 • Trädgårdens rum

  Skapa väggar, golv och tak med blommor,…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer