Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Euronoms flexifuel system i Sveriges första miljösmarta plusenergihus

Datum: februari 27, 2013Kategori: Uppvärmning

Från luft till vatten

En visionär VVS-ingenjör vid namn Tischelmann, god vän med arkitekten och konstnären Gaudi i Barcelona, medverkade 1910–1920 till att föra utvecklingen ett steg längre. Han konstruerade ett system för vattenburen centralvärme, som installerades i en av de fastigheter som Gaudi ritat.
En värmande tanke ”– Koreaner, och vietnameser, minoer och romare har en sak gemensamt, berättar Åke Hjort, vd för Euronom i Kalmar. De hade centralvärme redan från 1000 år före Kristus. Det var ett sinnrikt system där man eldade i en eldstad i källaren och lät hetluft cirkulera i
husets golv och ibland i väggkanaler via rör. I Rom gjorde sådana varmluftsystem, s.k. “Hypokaust”, det möjligt att hålla varmt både i dåtida lyxigare villor och i de många romerska publika badhusen.”

Tischelmann visade att de traditionella eldstäderna kunde medverka till kallras och onödigt drag. Vattenburen värme och radiatorer gav ett stabilare, behagligare inneklimat och var värmeeffektivare.

Grön värme

Konsten att göra vårt boende behagligt varmt, är fortfarande en utmaning. I vår tid framförallt därför att vi vill ha grön värme. Värme som är koldioxidneutral att framställa, ekonomisk och ren.
Åke Hjort hör till pionjärerna på området i Sverige. Redan 1976–1977 ledde han utvecklingen av Sveriges första solfångare och i början av 80-talet konstruerade han den första vattenmantlade kaminen i Sverige. Idag är han något av värmebranschens Grand Signeur och jobbar med okuvlig entusiasm, för att utveckla nya och förbättrade system för grön uppvärmning. Bl.a. i forskningssammanhang med professor Bo Carlsson från Linneuniversitetet i Kalmar. Målet är allt effektivare tillämpningar av allt från solfångare
till värmepumpar och vedpannor.

Flexifuel

– Ett av våra mest intressanta begrepp just nu är “flexifuel”. Det är ett sådant system vi bidragit med till Sveriges första miljösmarta plusenergihus – Åsaliden i Växjö. Just i det här fallet tar vi hjälp av 40 kvadrat solpaneler i kombination med bland annat en vattenmantlad kamin och en intelligent och helt unik koppling till VEABS fjärrvärmenät, för att försörja huset med både tappvarmvatten i kranar liksom hetvatten till golvvärme.

Ett plusenergihus

Man uppnår ett mycket jämnt och skönt klimat i huset, utan radiatorer. Och får så mycket plusvärme att hetvatten kan levereras tillbaka till VEAB. Det här huset har alltså ingen energikostnad. Tvärtom, det genererar mer energi än det förbrukar. Miljösmarta Hus är alltså ett mycket intressant koncept att arbeta vidare med.
– Vi är en del av det konceptet, nickar Åke Hjort. Det gör att det känns som att vi är i framtiden redan nu!

Bifogade filer:

artikel_Euronom.pdf

EURONOM_2013.pdf

Webbplats

0480 - 221 20

info@euronom.se

Euronom

Euronom AB utvecklar och tillverkar produkter inom värmepumpsteknik och solenergiteknik. Företaget har erhållit en rad utmärkelser i Sverige och internationellt för sina innovativa konstruktionslösningar. Euronom är verksamt i sju länder, inklusive svenska hemmamarknaden. Även biobränslepannor. Huvudkontor och lager ligger i Kalmar.

Senaste Inspiration

 • Dags att höststäda trädgården

  Städa och förbered för nästa års blomsterprakt…

 • Skapa en grönskande balkong

  Fler och fler börjar använda balkongen som…

 • Dags att byta dörr eller fönster?

  Dags att byta dörr eller fönster? Börjar…

 • Skärmväggar skapar mysrum i trädgården

  Dags att börja planera trädgårdslivet Äntligen är…

 • Trädgårdens rum

  Skapa väggar, golv och tak med blommor,…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer