Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Brasvärme med vedeldning – både nytta och nöje

Skribent: John-Erik Brekke Datum: februari 7, 2015Kategori: Uppvärmning

Att använda sig av brasvärme för uppvärmning är både ekonomiskt och trevligt

Det finns gott om eldstäder i Sverige. Det kanske inte är så konstigt, med tanke på hur el- och oljepriserna skjuter i höjden. Det verkar inte rimligt att tro på någon markant sänkning av priserna för våra vanligaste energiformer, därför upptäcker fler och fler svenskar fördelarna med att kunna komplettera med vedeldning när det behövs som mest. Vedeldning är mysigt, det ger en fantastiskt fin värme, och man har en direkt möjlighet att själv kunna påverka sin energikostnad.

Typgodkännande och miljö. Sverige har sedan ungefär 25 år tillbaka haft ett nationellt krav på att alla vedeldnings-produkter ska vara typgodkända. Ett typgodkännande innefattar dels ett godkännande ur säkerhetssynpunkt, där man kontrollerar hur höga temperaturer det uppstår på produkten, inuti produkten och den anslutna skorstenen, samt hur varmt det blir i produktens närmaste omgivning. Vidare är typgodkännandet ett uttryck för att produkten har tillräckliga förutsättningar för att kunna förbränna veden på ett effektivt sätt, med följden att man kan få mycket värme och minimalt med icke önskvärda avgaser i skorstenen, för att uttrycka det enkelt. Produkten ska nämligen också vara bra ur miljösynpunkt. Dock är typgodkännandet i sig inte alls att jämställa med en kvalitetsgaranti utan förbehåll. Även om de flesta vedeldningsprodukter som säljs på den svenska marknaden i dag är av god eller mycket god kvalitet så kan det finnas undantag.

Den viktigaste förutsättningen vid eldning är att man eldar med torr ved. Nyhuggen ved är blöt, med en fuktighetsgrad på, beroende på vilken typ av ved det är, upp till 50-60%. Otroligt nog går det att få nyhuggen ved att brinna, men då ger den knappt någon värme alls, eftersom energin i veden går åt till att driva ur fukten. Samtidigt uppstår stark tjärbildning i både kamin och skorsten, vilket är direkt skadligt. Av den anledningen ska veden kapas och klyvas, därefter lagras minst ett år, innan den är lämplig som bränsle. Då har fuktighetsgraden reducerats till runt 20% – om det varit en varm sommar!

Torr ved är i princip det enda man får elda med. Men man får inte elda med allt som är torrt! Impregnerat virke är helt tabu, likaså gammalt målat eller laserat virke, spånskivor, plywood eller drivved som har legat i saltvatten. Saltet som finns kvar i veden kan ha samma effekt på eldstaden som om man ställde in ett glas vatten i frysen. Den skulle spricka – och dessutom rosta. Vidare ska man undvika att elda med papper, kartong, trasor och allehanda ”brännbart” skrot. Även den bästa typ- och miljögodkända braskamin blir till ett miljöspöke om den laddas med skrot. Torr ved ska det eldas med, inget annat. Då är också förutsättningarna de bästa för att man får en jämn och fin värme, en långlivad produkt och grannar som inte ser annat än ljus rök och ånga ur ens skorsten.

Så mycket om vad vedeldningens ädla konst innebär. Vi kan titta lite på vad det är som marknaden har att erbjuda den moderna vedeldaren. En lång rad tillverkare från när och fjärran, erbjuder en ännu längre rad av olika produkter. Många begrepp florerar i broschyrer och mässmontrar; braskamin, vedkamin, köksspis, öppen spis, kassett, insats, kakelugn, kakelkamin, murspis och täljstensugn. Det finns plåtprodukter och gjutjärnsprodukter, magasinerande och icke magasinerande, de allra flesta numera med glasluckor, för man vill ju gärna se elden.

En viss sotbildning sker alltid, även inuti högkvalitativa produkter. Är produkten försedd med glas enbart i luckan, kan glaset vid normal eldning i regel hållas fritt från störande sotavlagringar. Man får dock vara medveten om att en produkt med stora glasytor på flera sidor, kan ha problem med att hålla allt glas helt rent under eldning, om man nu inte eldar maximalt hela tiden.

Det minst effektiva sättet att elda på, är att elda upp veden i en traditionell murad, öppen spis. Det kan vara nog så mysigt, men inte särskilt effektivt. Runt 90% av vedens energi försvinner upp till kråkorna, 10% kan du hoppas på att få behålla själv. Man säger att man får en verkningsgrad på enbart 10%.

Steget över till en sluten eldstad med möjligheten att reglera flödet av båda primärluft och sekundärluft till förbränningen, innebär radikala förbättringar. Man kan då lätt uppnå verkningsgrader på runt 65%, kanske till och med upp till 70-75% och motsvarande mindre till kråkorna.

Om man har tänkt sig att kunna värma upp hela bostaden, eller åtminstone en stor del av den, så är en magasinerande, värmelagrande produkt ett bra alternativ, till exempel den traditionella svenska kakelugnen. Den hör inte till de billigaste produkterna på marknaden, men den ger god och jämn värme eftersom den innehåller mycket massa som håller länge på värmen och har förmågan att avge värmen över lång tid. Till denna kategori produkter hör också andra tunga eldstäder byggda med mycket värmemagasinerande material, både täljsten och andra stentyper. Denna typ av produkter är dock inte eldstäder som snabbt ger ett effektivt värmetillskott på kvällen, eftersom de först ska värmas ordentligt upp innan värme avges från eldstadens värmemagasinerande material.

Ska man ha snabb värmeavgivning är en form av braskamin ett vettigt alternativ. Genom sin placering fritt i rummet kan en braskamin snabbt avge värme främst till det rum där den är placerad, men om den står centralt i huset kan den även bidra effektivt med värmespridning till flera rum i fastigheten. Det finns ett mycket stort urval av produkter inom braskaminkategorin i Sverige, tillverkade i många olika typer av material, och i många olika designriktningar. Det är därför heller ingen tillfällighet att det är till segmentet braskaminer man hittar de flesta köparna.

Titta runt lite innan du bestämmer dig för vilken typ av eldstad du väljer. Lyssna på argument från olika tillverkare och jämför med vad du själv tycker att du har nytta av och utrymme för. Känn på produkten, kolla hur luckorna och reglagen fungerar och försök föreställa dig hur det kommer att fungera när produkten är riktigt varm.

Lycka till!

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer