Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Värmepump gör passivhus ännu energisnålare

Skribent: 4myhome Datum: mars 19, 2008Kategori: Uppvärmning


I dagarna sker inflyttningen i Passivhus Granbäck i Vallentuna – Stockholms första passivhus. Men detta är ett passivhus som är ännu snålare än många andra. Och dessutom med högre komfort. Hemligheten heter värmepump. En teknik där svenska NIBE är världsledande. Passivhus ska per definition klara sig med små mängder tillsatt energi för uppvärmning.

I Europa är konceptet ganska vanligt idag, och den vanligaste uppvärmningsmetoden kallas FTX – Ventilationsvärmeväxlare.

Men NIBEs ledande position i världen när det gäller värmepumpar har gjort att man testat dessa även i passivhus med mycket goda resultat. Både när det gäller energibesparing och komfort.

– Alla vill vi minska vår energiförbrukning, säger Richard Carlholmer på NIBE.

– Men jag tror bara att vi få snabba resultat om människor trivs med sin nya energisnåla livsstil. Och då krävs både komfort och besparing.

Ett passivhus ska i utopin inte behöva någon uppvärmning alls. Överskottsvärme från husdjur, lampor, diskmaskiner och oss själva ska räcka för de ytterst välisolerade husen. Men eftersom vi också måste ha luft i våra hus måste vi släppa ut en del av den varma luften för att få in ny frisk luft.

Ett traditionellt passivhus släpper ut den varma luften genom en ventilationsvärmeväxlare – FTX. Den samlar upp värmen i den utgående luften och för tillbaks den till den kalla luften på väg in.

När värmen i luften inte räcker så kopplar man in en elpatron som värmer upp in-luften.

Mer besparing med svensk lösning

NIBEs lösning bygger på en frånluftsvärmepump. Den tar också sin värme från luften som sugs ut, men till skillnad från FTX så kan värmepumpen ”pumpa upp” värmen som passerar till en högre temperatur. På samma sätt som i en bergvärmepump sker detta med bara 1/3 del av el-förbrukningen jämfört med att värma upp med el direkt. Dessutom värmer den upp vatten istället för luft.

– Den ingående luften passerar det varma vattnet så att ute-luften värms på samma sätt som i ett FTX system. Men det fina i kråksången är att man även får sitt varmvatten uppvärmt. Samt att man kan koppla på golvvärme i till exempel badrum. Och givetvis att man kan spara ytterligare fler kWh per år jämfört med ett ”vanligt” passivhus.

– Vi har lång erfarenhet av värmepumpar, men hela konceptet med passivhus är nytt för alla inblandade. Runt år 2015 räknar man med att alla nybyggda hus ska vara passivhus och det är både spännande och viktigt att vara med från början!

Energiförbrukning/uppvärmning
Passivhus: max 5-25 kWh/kvm/år
Vanligt hus: 60-80 kWh/kvm/år
Total förbrukning inkl. hushållsel och varmvatten
ca 180-200 kWh/kvm/år
Passivhus Villa Vallentuna: 15-16 kWh/kvm/år
Total förbrukning inkl. hushållsel och varmvatten
ca 45 kWh/kvm/år
(När huset är färdigbyggt, efter etapp två)
Ovan är beräkningar grundat på nyproducerat 150 m2 hus.

NIBE har lång erfarenhet av värmepumpar, men hela konceptet med passivhus är nytt för alla inblandade. Runt år 2015 räknar man med att alla nybyggda hus ska vara passivhus och det är både spännande och viktigt att vara med från början!

För mer information kontakta:
Richard Carlholmer, NIBE Villavärme AB
richard.carlholmer@nibe.se
Tel: 0433-73 017, Mobil: 0705-740 303

Läs mer

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer