Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Välkomna våren med blommande krukor!

Skribent: Eva Fanqvist Skubla Datum: februari 11, 2014Kategori: Trädgård

När våren smyger sig på väcks genast en längtan efter blommor och grönt. I bästa fall tittar snödroppar och krokusar fram, men det dröjer ett bra tag innan rabatterna börjar prunka ordentligt. Ett enkelt sätt att tjuvstarta blomstersäsongen är att plocka fram utekrukorna och fylla dem med tåliga vårblommor. Många av dem har blommar i gult eller blått, härliga vårfärger som ger en känsla av sol och himmel. Ställ krukorna vid husknuten, på trappan, altanen eller balkongen – där är de skyddade från kyliga vindar. Blir det riktigt kallt går det lätt att lyfta in krukorna eller att lägga över dem med t ex säckväv.

Vårlökarna trivs när det är svalt
Många av vårens lökar finns redan uppdrivna hos blomsterhandlare, plantskolor och livsmedelsbutiker. Bland smålökar finns pärlhyacinter, iris och krokus. Bland större lökar hittar du påskliljor, narcisser och tulpaner. Hyacinter kopplar vi ihop med jul, men i många länder säljs de som vårblommor. Nu börjar de även finnas hos oss under våren. Lökväxterna är väldigt lättskötta och tål några minusgrader. För det mesta trivs de till och med bättre utomhus än inne i rumsvärmen och håller därför längre. När lökarna blommat klart, har de förbrukat sin kraft. Däremot kan du pröva att gräva ner dem i en rabatt så fort tjälen gått ur jorden – då kan det hända att de blommar igen nästa vår!

Blommor som tål kyla
Penséer tillhör inte lökväxterna, men är en av de blommor som tål någon minusgrad. De finns bl a i flera nyanser av vitt, blått, gult och rött och ger många möjligheter i olika kombinationer. Vattna sparsamt och håll efter dem genom att plocka bort överblommade blommor så håller de längre. Även tusensköna, bellis, och förgätmigej kan klara av att stå ute redan nu. Varför inte blanda t ex penséer och bellis som också finns i flera färger.

Lätt att plantera
Vill du göra det riktigt enkelt för dig, ställer du bara ner plastkrukan med blomsterlökar i en fin ytterkruka eller korg. Då är det också lätt att byta blomma så fort den börjar vissna. Vill du lägga ner lite mer jobb, kan du naturligtvis plantera växterna i jord. Se då till att krukorna har dräneringshål så att regn och smältvatten kan rinna undan. Det är också bra att lägga krukskärvor eller ett lager lecakulor i botten. Tänk på att det räcker att vattna de här vårblommorna sparsamt.

Förläng säsongen
Kommer det lite snö kan blommorna sloka något, men efter ett par timmar brukar de resa sig igen. Blir kylan för ihärdig är det förstås bäst att flytta in dem eller ställa dem på en mer skyddad plats. Som du märker finns många möjligheter att njuta av blommor trots det nyckfulla väder våren brukar bjuda på. Genom att utnyttja säsongens möjligheter, blir trädgårdsåret så mycket längre. En kruka med soliga gula blommor utanför dörren kan räcka för att känna att våren är på gång!

Vårblommor

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer