Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Trender och trädgårdsdrömmar på mässan Nordiska Trädgårdar

Skribent: 4myhome Datum: mars 30, 2009Kategori: Exteriört & Trädgård

Bland trender och trädgårdsdrömmar

Nordiska trädgårdar, Nordens största trädgårdsmässa, har blivit ett efterlängtat vårtecken för alla odlarentusiaster. Här finns förstås massor att handla men mässan bjuder också på idéträdgårdar, balkongutställning, föreläsningar, inspiration till egna projekt samt möjlighet att rådfråga såväl amatörer som proffs inom området.

Från frön till trädgårdsmaskiner

Bland de 400 utställarna finns något för alla; växter, fröer, brända mandlar, krukor, växthus, praktiska kunskaper, redskap, trädgårdsmaskiner och tillbehör av alla de slag. Charmigaste inslaget är en liten myskanka som endast är två veckor och lär kunna hjälpa till att hålla efter den avskydda mördarsnigeln!

 

Lantligt och romantiskt

Populäraste trenden just nu är den romantiska eller lantliga trädgården som passar så väl med svensk natur, torp och hus i äldre stil. Typiska inslag är charmiga trämöbler, krukor med patina, äldre perenner och massor av pelargoner i krukor. För alla som gillar pelargoner finns sticklingar och uppvuxna pelargoner av såväl ovanliga som välkända sorter. Andra favoriter är fuchsia, vivor och penséer. Givna tillbehör i den lantliga trädgården är lerkrukor (gärna med ett lager mossa som patina), antika krukor eller nytillverkade med äldre känsla, trälådor, zinkkannor, korgar, grodor, änglar och blommigt porslin.

Hemtrevlig

Betong och strama linjer

Den moderna trädgården kännetecknas av minimalism, räta linjer, betong och stram växtlighet. På mässan visas i en av idéträdgårdarna en friggebod i betong, ett klimatsmart material. Värmen ackumuleras i väggarna vilket gör att huset är svalt på dagen och varmare på natten. I den moderna trädgården kopplar vi av i utemöbler i loungestil.

 

Lavendel och rosmarin

Intresset för att skapa en trädgård eller uteplats med medelhavskänsla är stort. Visst finns det mycket att ta efter även om vi inte har samma varma klimat, t ex växter i krukor, ett enkelt och flexibelt sätt att skapa en trädgård även på en liten yta. I medelhavsträdgården är kryddörterna självklara – placera krukor med basilika, rosmarin och salvia i närheten av matplatsen och njut av doft och smak. Hos Lena och Gösta Linderholm förflyttas vi till ett lavendeldoftande Provence med skålar och kannor i passande stil. Lägg till ett citrus- eller fikonträd och du har hela stilen.

 

Färgglada växthus och maskiner

En färgglad nyhet är växthus med ramar i valfri färg. På så sätt kan växthuset färgmatchas efter husfasaden, växtligheten eller den egna smaken.
Något som verkligen sticker ut färgmässigt är den chockrosa åkgräsklipparen ”Lady Cutter” med rattmuff och plats för hårfön och nagellack. Visst är den läcker och tänjer gränserna för hur en gräsklippare kan se ut, men frågan är hur tjejer i trädgården vill bli betraktade. Gräsklipparen ingår som inspiration i en tävling som går ut på att ”pimpa sin gräsklippare”.

 

Trädgårdens plagg

Svenska Moderådet tolkar trädgårdsmodet under temat ”Flower Power på catwalk”. Blommiga klänningar, skyddande hattar och förkläden med plats för trädgårdsredskap passar bra i den lättskötta trädgården. För den som letar mer tåliga trädgårdskläder är Garden Girl ett relativt nytt och efterlängtat alternativ till traditionella arbetskläder. Smarta arbetskläder som är både praktiska och tilltalande i mönster och färger – designade av kvinnor för kvinnor.

 

Inspirerande balkonger

Balkongutställningen är ett inslag som varje år lockar många besökare. Nio utvalda utställare visar upp varsin drömbalkong, i år under temat: Barnsligt, roligt, närodlad växtkraft under hela livet. Lösningarna är kreativa och fantasifulla och vill locka oss att våga göra mer av våra balkonger. Butiken Årstiden visar en medelhavsdröm i vitt med hängmatta, korgstolar, lavendel, pelargoner och en ampel med citroner. Lord Nelson låter mormor och barnbarn odla sallad och morötter i krukor och lådor. Trådspira Idé & Design bjuder på kafferep i en färgglad miljö där till och med trädgårdsbordet fått limegröna stövlar. Tidningen Hemtrevnad visar upp den balkong som kanske är lättast att själv ordna; en trivsam fikaplats omgiven av rosa pelargoner och grönskande växter. Utställningens budskap är att vi ska se våra balkonger som trädgårdsytor som med en aning fantasi kan bli riktiga oaser till glädje och avkoppling.

 

Nyskapande fågelholkar

Sågbäcksgymnasiet i Huddinge har inbjudit till SM i fågelholkar. Resultatet, som visas upp på mässan, är originella och nyskapande fågelholkar byggda av 42 skolor från hela landet. Vad sägs om muminhuset, hotell Flamingo eller ett katthuvud där modiga fåglar förväntas flyga in i munnen? Vinnande fågelholken har formen av en stor fågel. Kanske kan en fågelholk efter egen idé bli ett av sommarens byggprojekt!

Fågelholkar

Odlarglädje

Montrar med frön ser inte så spännande ut på håll, men det är här de riktiga odlardrömmarna börjar. Drömmar som om några månader kan visa sig i form av fantastiska inslag i rabatter eller välsmakande egenodlade grönsaker. Här är det snarare svårt att begränsa sig bland blommor i pasteller, lysande färger eller mörka, nästan svarta kulörer och alla lockande grönsaker i traditionella eller ovanliga färger och former. Roligt är att några av fröfirmorna satsar stort på ekofrön och att lyfta fram gamla kulturväxter. När det gäller odling är också den rådande trenden ”närodlat och gärna ekologiskt”.

Årets mässa är avslutad, nu är det dags att sortera fröpåsarna, ta tag i planerna och göra något konkret av årets trädgårdsdrömmar!

Änglar

 

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer