Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Trädgårdstrender 2013

Skribent: 4myhome Datum: april 9, 2013Kategori: Trädgård

Vilka trender kan vi skönja för årets trädgårdar?

Enligt den samlade expertisen inom trädgårdsområdet kan vi se några tydliga trender:

• Redskap och möbler ska vara multifunktionella. Det handlar om compact-garden där våra möbler gärna får ha flera funktioner. Kompostkorgen kan också utgöra sittplats. Även växterna ska vara multifunktionella, som att en buske ska förutom att ha ätliga bär, också ha ett skönhetsvärde och eller sprida goda dofter.

 

• Mer fokus på staden. I stan kan många göra skillnad tillsammans. Man kan odla på tak och bakgårdar och andra udda platser och i en stad delar man ofta odlingsplatserna med sina grannar. Att odla växter på hustaken är ett utmärkt sätt att göra stads­miljön grönare, luften friskare och temperaturen inomhus behagligare. Matnyttiga grödor som blommar vackert kan ge takodlaren stor personlig tillfredsställelse.

• Barrväxterna kommer igen och formklippning är inne. Tujor, granar och liguster samt den fina men giftiga idegranen går utmärkt att formklippa.

• Dofterna blir allt mer centrala. Hur vackra blommorna än är blir de lite intetsägande och tråkiga om de inte doftar. Ett fint tips är balsampoppeln – ett stort träd med doftande bark.

 

• Att ordna djurhållning i trädgården blir alltmer populärt. Vi se bikupor, hönsgårdar, killingar och kaniner. Även dammarna gör ett återtåg och dit lockas många djurarter som kräldjur och fåglar.

• Lägg lite pengar på din trädgård! En välskött trädgård ökar både trivseln och husets värde.

• Att följa årstiderna och njuta av växter för säsongen blir allt viktigare.

• Hälsa och välmående är i fokus. Vi behöver omges av växter och blommor för att må bra.

• Allt mer växter säljs som koncept eller i färdiga paket. Man presenterar färdiga lösningar och förpackar därefter. Här passar egentligen alla växter in, det gäller bara att förpacka dem rätt! Genom att ge tydlig information och erbjuda ett färdigt paket förenklar man för kunden. Till exempel växter i klassiska romantiska färgskalor. Vi inleder året med ljuva favoriter som hortensia och azalea, fortsätter med mormorsväxter som pelargon och ranunkel och avslutar med klassiska begonior. Tidlösa växter med underbar blomning som alltid är rätt. Färgvalet är ljusa pasteller, silver och grått samt ljusa träslag.

• En annan mycket tydlig trend är det mer råa och futuristiska. Naturvetenskap, ny teknik och spännande nya material kommer starkt. Vi vill ha växter med mycket karaktär. Blommar gör de flesta växter under en begränsad tid, medan andra aspekter som bladens struktur och färg gör avtryck året om. Växter med mörka eller melerade blad passar perfekt liksom prydnadsgräs med spännande plymer och ax.  Blommande växter som hör hemma i trenden är sorter med personlighet i olika nyanser av rött, rosa, orange och gult. På vintern är rexbegonian ett perfekt alternativ med sina personliga blad, prydnadsgräs är ett måste under sommarhalvåret. Färgvalet är starka metallicfärger i lila och turkos, hallonrosa, olika gröna nyanser, mörk rost samt svart och vitt.

• Allt fler vill kunna använda sina trädgårdar, uteplatser och balkonger som ett extra rum. Den sociala trädgården som ger guldkant i tillvaron är glad och färgstark. Här är växter som symboliserar glädje och livskraft självklara inslag, men också växter som går i hälsans tecken. Färgklickar som gerbera piggar upp på vinterhalvåret, kryddväxter står i krukan på våren, solrosor lyser som solar under sommaren, på hösten gläds vi åt gloxinia och julen bjuder på lysande amaryllisar.Färgvalet är glada klara färger i gult, rött, grönt, orange, rosa och blått samt mässing och mörk rotting.

• Vidare spår vissa att de senaste årens vita och pasteller får konkurrens av färgstarka färger i rabatterna, andra är mer skeptiska till detta. Helt klart finns det flera parallella trender. Den vita lantliga stilen med t ex shabby chic, är starkt rotad i Sverige. Det finns dock inget hinder att kombinera med växter med starkare färger. En naturlig trädgård är det som lockar flest enligt undersökningar. Växter i krukor och balkonglådor, liksom kryddor, är sådant som det kommer att odlas mer av än förra året. Även grönsaker och perenner finns på den listan.

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer