Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Tips för dig som ska bygga om ditt kök eller köpa nytt

Skribent: 4myhome Datum: juni 30, 2007Kategori: Kök, vitvaror

Låt förberedelserna ta tid. Samla idéer, diskutera och skriv ner allt som ni vill kunna i det nya köket. Här är några saker att ta i beaktande:

 • Skapa en enkel måttskiss över ditt kök med inritade dörrar och fönster. Ta med den till köksbutiken eller be en säljare göra hembesök och komma med förslag.
 • Skapa stora ytor och undvik onödiga prylar som samlar damm och fett. Tänk på att det lätt fastnar damm på dekorationslister på köksluckor.
 • Ben eller hjul istället för socklar på skåpen underlättar rengöring under och gör köket mer flexibelt.
 • Det är snyggt och isolerar ljudmässigt att bygga in diskmaskinen bakom en likadan lucka som övriga skåpluckor i köket.

Mer att tänka på för dig som ska inreda ett nytt kök:

Spara på stegen!
Diskho, spis och kylskåp är de tre centrala delarna i ett kök. När man går mellan dessa tre platser, ska stegen teckna en trekant. Det gör arbetsgången naturlig och besparar onödiga steg och felaktiga vridningar.

Akustiken.
Det ska vara mysigt i ett kök, även när grytorna skramlar eller många samtalar. Tänk därför på akustiken när du väljer material. Trä och linoleum är mjuka material som absorberar ljud. Se till att inte alla ytor är blanka och hårda. Lackerat kakel kastar tillbaka ljudet vilket inte är bra om man ska kunna umgås i köket.

Arbetsljus och mysbelysning.
Tänk på att ha bra belysning i köket; allmänbelysning, arbetsbelysning och mysbelysning. Spotar under hyllorna i köket ger ett fint indirekt ljus.
Det kan vara klokt att ha bra arbetsljus över köksbordet, men komplettera gärna med andra smålampor.

Rätt arbetshöjd.
Köksbordet ska anpassas till ryggen. Stå med rak rygg och hängande armar. Köksbordet ska nudda knölen på din handled. Diskbänken ska inte vara djupare än att du kan nå botten med händerna när du står med rak rygg. Ugnen ska upp i arbetshöjd, liksom kylskåpet. Det kan stå på köksbänken eller ovanpå en frys eller sval. Alternativt bygg in ugnen eller kylskåpet i väggen. Att placera diskmaskinen och ugnen i bra arbetshöjd (20-25 cm över bordshöjd och så den översta korgen i diskmaskinen sitter ca 110 cm över golvet) är något att tänka på.

Gott om plats vid diskbänken.
En diskbänk i rostfritt stål med minst en stor diskho, två är ofta det optimala, är bra att ha vid rengöring av pannor och kastruller. Diskbänken är den mest använda platsen i köket. Se till att du har gott om plats på båda sidor om diskhon. Kött, grönsaker och smutsiga grytor ska inte behöva blandas. Ha minst 60 cm fri yta på båda sidor om diskhon. Detsamma gäller för spisen.

Rätt placering av eluttag.
Tänk efter var du ska placera eluttagen, de måste vara skyddsjordade. Se till att du kan undvika sladdar kors och tvärs i köket, det skapar onödiga risker. Elarbeten ska utföras av fackman.

Avställningsplatta för det varma.
En stålplatta, stenplatta eller ett galler är bra att ha vid sidan om ugnen och spisen så du snabbt kan sätta ifrån dig varma saker.

Lycka till med ditt nya kök!

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer