Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Stor förändring för liten peng – sovrum

Skribent: My Kronqvist Datum: oktober 11, 2008Kategori: Sovrum

Förenkla

Sovrummet ska vara husets mest avslappnade rum. Det lättaste sättet att försäkra sig om att det verkligen blir en plats för avslappning och sömn är att skala av och förenkla. Hyllan som är full av böcker passar bättre i ett arbetsrum eller i ordnade boxar. Den avdankade TV´n rakt framför sängen kan flyttas till köket och visa Nyhetsmorgon till frukosten. Lägg fokus på det viktigaste i ditt sovrum, nämligen sängen, ställ ut dess långsidor från väggen och låt den ta plats i rummet.

Säng

När du klär din säng finns inga genvägar, här ska det lyxas! Byt ut ofräscha sängkläder och in med nya sköna material, som är tillräckligt mjuka, hårda, platta eller fluffiga. Låt nyckelorden vara bekvämt och hållbart. Köp ett snyggt överkast, en gosig filt, och massvis av matchande kuddar i olika storlekar och former. Om du är trött på stommen till din säng, finns det många sätt att förändra genom att istället sätta ben på madrassen. Du kan göra din egen huvudgavel genom att klä in en stor spånskiva med tyg att låta stå upp på väggen bakom huvudkuddarna. Eller varför inte måla en gavel direkt på väggen? Ett stort träd, några blommor eller kanske ett porträtt av dig och din sambo…? Du kan också låta dig inspireras av Asiens låga möbler och helt och hållet skippa benen på sängen.

Färg

Den bästa investeringen för att skapa förändring och uppnå lugn och harmoni i ditt sovrum kan vara några penseldrag med en ny färg. Jordnära och ljusare nyanser på dina väggar får rummet att kännas som den viloplats det bör vara. Väljer du fel färg, som till exempel rött, finns risken att du stimuleras till rörelse och aktivitet istället för till vila.

Golv

En matta på det kalla sovrumsgolvet gör att rummet känns skönt under fötterna och upplevs mysigare. Välj ut en stor härlig matta, till exempel en rya. Rulla ut mattan under halva eller hela sängen så har du något varmt att sätta fötterna på när du kliver upp på morgonen. Riktigt gosigt blir det med lurviga fårskinn på respektive sida om sängen.

Belysning

Tillhör du dem som gräver ner sig i ett par kapitel av en bra bok innan sömnen smyger sig på? Bra läslampor bredvid sängen är då ett måste. Särskilt om du och din partner inte vaggas i sömn samtidigt. Köp två matchande lampor som går att rikta och fäst på väggen eller placera dem på nattygsbordet. En dimmer som reglerar takbelysningen är också praktiskt, då man ofta vill mellan mysbelysning och mer effektivt ljus.

Växter

Då det är en djungel att välja ut de finaste växterna, kan du passa på att välja växter som sägs vara bra för din sömn. Rosengeranium, också kallad Dr. Westerlunds hälsoblomma, är en blomma som man särskilt har rekommenderat att placera i sovrummet. Denna pelargonväxt med små blommor i rosa är dekorativ samtidigt som den renar luften! Växter som gerbera, ormbunke, fredskalla och banddracena sägs ha samma effekt.

Garderob

Att förändra din garderob från ett kaos-rum, där kläder och skor ligger huller om buller, till ett utrymme lika lyxigt som dina guldskor – är egentligen lätt som en plätt. Lyft helt enkelt bara bort dörren som stänger in dina kläder i mörker, då kommer snart inspirationen, och behovet, att inreda även detta rum. Installera en en mysig lampa, en härlig stor spegel och trendiga boxar, och vips så har du gjort dina kläder rättvisa.

De små detaljerna

Att ändra de små detaljerna är ofta nyckeln till helhetsintrycket. Fina familjefoton att rama in i snygga ramar på nattyggsbordet skapar en ombonad stämning. Använd dig av ljus, varför inte doftljus, för att höja mysfaktorn de mörka höstdagar som du spenderar med en bok i sängen. Sy nya, fräscha gardiner till fönstret. Använd mörkt, tjockt tyg för att hålla ljuset borta när du ska sova och ljust, tunnt tyg som släpper in dagens alla ljusstrålar. Med dubbla gardinskenor fungerar bägge. Alternativet är att ha ett extra svart tygstycke att sätta upp på kvällen.

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer