Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Spabad och badtunna – utomhusbad under vintern

Skribent: Roza Takiporian Datum: januari 21, 2014Kategori: Badrum, våtrum, bastu & Exteriört

Vintern är här och poolsäsongen utomhus i pool utan uppvärmning är sedan länge förbi. Att svalka sig i poolen är inte aktuellt just nu, men att värma sig i ett skönt utomhusbad kan vara både skönt, spännande och romantiskt. Det finns många typer av utomhusbad och hemma-spa på marknaden i dag och flera av dessa är byggda för utomhusbruk året om.

Tänk att kunna ta ett rykande varmt dopp i ett utomhusspa med bubbel, massage och vattenfall en dag när snön ligger vit i träden runt omkring, det är en riktigt härlig upplevelse. Ett alternativ till de lyxiga spabaden är vedeldad trätunnor som du kan läsa om längre ner i artikeln.

Skärmavbild 2013-12-10 kl. 00.02.47

Spabad för utomhusbruk

Spabaden är utvecklade för utomhusbruk året om. De är en vidareutveckling av de ”traditionella” bubbelpoolerna. Spabaden är isolerade och tål vinterns kyliga klimat. De har ett isolerande termolock som gör att de klarar kylan. Alla spabad har inbyggt reningsverk och inbyggd elvärmare, samt en eller flera massagepumpar och munstycken. Många av spabaden har också inbyggd belysning och det finns lyxvarianter med stereo och/eller TV.

Skärmavbild 2013-12-09 kl. 23.57.01

Den traditionella badtunnan

Den traditionella badtunnan – eller trätunnan som den också kallas – värms av en vedeldad kamin, gaskamin eller med elvärme. Badtunnan måste tappas ur efter varje bad då den inte har något inbyggt reningsverk som spabaden har. När badtunnan har fyllts med vatten tar det mellan 15-20 timmar för vattnet att värmas till 38 grader. Tunnan håller sedan värmen – oavsett vilket väder som råder ute. Det finns badtunnor med inbyggd kamin eller kamin placerad på utsidan. Fördelen med att ha kaminen på utsidan är att man får mer plats i tunnan samt att man slipper skräp från kaminen i vattnet.

Skärmavbild 2013-12-09 kl. 23.52.52

Energikostnaden för spabad och badtunna

Kostnaden för upphettningen av badvattnet är en viktig aspekt. För spabad kan man räkna med en elförbrukning på ungefär 2000 – 4000 kWh per år. Det här gäller för ett isolerat spabad i Stockholm som håller en temperatur på 38 grader och används 30 minuter cirka tre gånger i veckan.

Det billigaste sättet att värma badvattnet i en tunna är med ved. Det går dock åt ganska mycket ved för vinterbad. Om man väljer att värma upp med elpatron, blir kostnaden betydligt högre och uppvärmningen tar längre tid. Genom att ha lock på tunnan så reducerar du uppvärmningstiden.

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer