Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Skyddad mot insyn

Skribent: 4myhome Datum: september 20, 2012Kategori: Inredning, design, möbler

Under vintern lyser lamporna upp ditt hem för flanörerna som passerar förbi i mörkret utanför. Även på sommaren kan man känna sig utsatt för allmänt beskådande i sitt hem då det är ljust och mycket folk i rörelse utomhus. För alla husägare och lägenhetsboende, med stora fönster eller lägenheter i bottenplan, presenterar vi nu några tips på praktiska och snygga insynsskydd.

Fönsterfilm

Med fönsterfilm finns det variationer i oändlighet – klassiskt frostat, romantiskt med spets, tillbaka till naturen med slingrande löv eller kanske cirklar och rektanglar i olika färger. Filmen fäster du bara på glasytan och slipper fula bubblor eller veck. Hos vissa leverantörer kan fönsterfilmen köpas per meter och därför anpassas precis efter ditt behov. Om du tröttnar på mönstret och söker förändring så är det lätt och praktiskt att flytta filmen mellan olika fönster. En typ av fönsterfilm fungerar även som solskydd, och är rökfärgad. Här placeras filmen istället i överkant av fönstret, för att hindra den skadliga UV-strålningen och ljusinsläppet att leta sig in i ditt hem.

Fönsterskärm

Fönsterskärmen är byggd på olika sätt för att hindra insyn i rummet. Utmaningen med fönsterskärmar är att hitta en skärm som hindrar insyn, men ändå släpper in ljus till rummet. Fönsterskärmen Barolos lösning är linnepressat papper som släpper in ljus genom små kvadrater. Formgivaren Anna Agger har designat skärmar med träfot som ställs på fönsterbläcket. Frostat glas, som bildar figurer och mönster tillsammans med klarglas, är populärt, och smidigt då mycket ljus släpps in.

Gardin

Att använda sig av någon typ av gardiner är det allra lättaste sättet att skydda sig från förbipasserandes blickar, särskilt om inte behovet ständigt finns där. Välj ljusa och tunna gardiner om du inte vill blockera ljusinsläppet för mycket. Att förhindra insyn med gardiner som lätt kan dras för är ett snabbt och enkelt sätt att förhindra insyn.

Plisségardin

Som en modern typ av persienn kan vi beskriva plisségardinen. Gardinen består inte av lameller som ska hissas ner och vinklas, utan enbart av ett tyg veckat som ett dragspel. Den är en väldigt bra lösning då även solljuset behöver stängas ut, eftersom att den kan bli heltäckande eller bara hissas ner i överkant av fönstret. När gardinen inte används så tar den väldigt lite plats ovanför fönstret och eftersom gardinen ofta består av tunnare tyg tillåts insläpp av dagsljuset genom väven.

Lamellgardin

Lamellgardinen är en lodrät persienn, som inte bara passar i kontorsmiljö. Persiennen ger ett grafiskt uttryck och kan helt mörklägga eller utesluta insyn i ett rum genom att persiennlängderna vrids. Det vanligaste är att dessa persiennen måttillverkas efter glasytan som ska täckas. Du kan även välja att lyxa till din lamellgardin genom att välja till en “motor” och då styra gardinens vridning med en fjärrkontrolls enkla knapptryckning.

Växter

Lite större växter täcker fönstret och förhindra insyn mer än vad man tror. Ju tätare bladverk på växten eller blomman, desto mindre insyn. Klängväxter som gullranka, murgröna och klätterkalla kan man låta klättra precis i den höjd du vill skydda mot insyn. På köpet får man ett mer hemtrevligt intryck i rummet.

Något vackert

För att hindra lättare insyn kan du också leta upp vackra saker från ditt hem att placera i fönstret. En stor hög av vackra böcker i vardagsrummet, fina ramar med familjefoton i sovrummet, glasburkar med kakor i köket eller snygga förvaringsboxar i arbetsrummet kanske? Om du har spanat in otroligt vackra, lite ljusare kökstabletter så tveka inte att testa använda dessa som insynsskydd. Det är som vanligt bara fantasin som sätter gränser….

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer