Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Skördetid, nu får du lön för ditt arbete i trädgårdslanden!

Skribent: 4myhome Datum: september 16, 2008Kategori: Trädgård

Färgprakt och överflöd i trädgården!

Vi befinner oss mitt i den härliga skördetiden och kan glädjas åt allt vi sått, vattnat och rensat under sommaren. Egna grönsaker är riktig lyxmat – direkt från landet in i köket. Allt smakar gott tillrett på enklaste sätt. Saknar du dessa höstdelikatesser i din trädgård, kan du kanske få idéer till nästa års odlande.

Festa på rotsaker

Många rotsaker är tåliga och brukar till och med klara lite frost. Morötter (sena sorter), svartrötter, palsternacka, rotpersilja och rotselleri kan gärna stå kvar en bit in på hösten, men ta upp dem innan de fryser fast. Lossa dem försiktigt så att de inte skadas.

Alla rotsaker och många grönsaker blir goda tillagade i ugnen då smakerna lyfts fram. Ringla olivolja över morotsstavar, bitar av palsternacka, squash och lökklyftor, krydda med örtsalt och timjan och sätt in i ugnen på 200°C ca 20-30 minuter. Mums! Annat som är gott att använda rotsakerna till är förstås härliga grönsakssoppor.

Höstsallad, squash och pumpa

Ett exempel på en god och köldtålig sallad är machésallat, fältsallat. Bladen skördas efterhand och klarar till och med frost. Mangold klarar sig också långt in på hösten. Vintersquash tillagas som sommarsquash och tas in efterhand som du använder den. Speciellt är att den tål att lagras länge. Låt då squashen mogna klart, plocka dem med en bit av skaftet kvar så håller de bättre.

Förvara dem sedan på en sval och torr plats. Då håller de i flera månader. Ta fram och använd i grytor och soppor eller rosta i ugnen. Squash är också vacker som dekoration och klarar även rumstemperatur ganska bra, bara luften är torr. Olika sorters pumpor är också dekorativa grönsaker som hör hösten till. Skörda och förvara på samma sätt som vintersquash. Prydnadspumpor däremot, är ögongodis som passar på ett fat eller i en korg.

Skörda kål ända fram till jul

I kålfamiljen finns flera sorter som är roliga att odla, eftersom de kan vara svåra att hitta i affärerna. De smakar också mycket bättre när de odlats utan bekämpningsmedel. Några av sorterna klarar till och med kyla. Brysselkål tål frost och kan i regel skördas hela vinterperioden.

Detsamma gäller grönkålen som kan stå kvar ute och bli ett färskt egenodlat inslag på julbordet. Hacka den i en sallad eller fyll ett pajskal med grönkål, ost och äggstanning. Tidiga sorter av vit- och rödkål skördas däremot efterhand som de är klara, medan sena sorter mår bra av att skördas så sent som möjligt. För broccoli är det skördetid nu (september och oktober).

Plantera jordärtskockor redan i höst

Jordärtskockor är också en grönsak som skördas sent på hösten. De välsmakande rotknölarna kan skördas ända fram tills marken fryser. Av den går det att laga ljuvlig soppa, gratänger, puréer och stuvningar. Har du inte prövat att odla denna högresta planta, kan det vara något att testa.

Knölarna planteras med fördel redan under hösten, för att växa till sig ordentligt till nästa år. Jordärtskockan ä lättodlad och härdig (upp till zon 7). Plantera knölarna ca 10 cm djupt med ordentliga avstånd mellan, för den fullvuxna plantan kan bli 2-3 meter hög.

Mer att odla i höst

Vitlök hinner också utvecklas bättre till nästa års skörd om du sätter den redan i höst. Sätt stora klyftor, helst av utsädesvitlök som är fri från sjukdomar. Sära klyftorna från varandra. Plantera dem ca 5 cm djupt i jorden med spetsen uppåt. Lämna ca 15 cm mellan klyftorna.

Frossa i frukt och vitaminer

Har du fruktträd som dignar av äpplen, päron eller plommon är det bara att passa på och frossa. Ät så mycket du orkar, gör pajer, stek frukten i ugnen eller i en stekpanna med kryddor som kanel, kardemumma eller ingefära. Gott tillsammans med en klick grädde, vaniljsås eller glass!

Annat gott att göra av frukten är mos och chutneys. Torkade äpplen blir goda och nyttiga snacks. Skiva frukterna tunt och torka äppelringarna på låg ugnsvärme. Förvara sedan i en tät burk. Vill du spara äpplena, bör du plocka dem innan de är helt mogna och sedan förvara dem svalt. Slå in varje frukt i tidningspapper eller vaxat papper och rensa då och då bort äpplen som har blivit dåliga.

Ordna en skördefest

Runt om i landet hålls olika skördefester där man bland annat säljer lokalt odlade grönsaker. Men varför inte ordna en egen skördefest och bjuda familj och vänner på mat lagad av nyskördade grönsaker? Eller kanske ett knytkalas, där alla gäster tar med något de lagat av säsongens överflöd. Smaklig höst!

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer