Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Skapa din egen lampskärm som lyser upp tillvaron

Skribent: 4myhome Datum: april 21, 2008Kategori: Belysning

Tre lampor att tillverka hemma

Du behöver inte spendera tusenlappar i en designbutik för att få en snygg och speciell lampa i ditt hem. Lite färg, tyg och en sax kan göra mycket. Ta saken i dina egna händer och förvandla din gamla eller en billig secondhand lampa till din drömlampa. Här kommer tre lampor du enkelt kan tillverka hemma.

Måla på plafond

Plafonder kan ju vara otroligt tråkiga, diskreta och tillintetsägande. Men även en plafond är lätt som en plätt att matcha in i ditt rum eller ge en personlig touch. Det enda du behöver är hobbyfärg och ett snyggt mönster och du är på rätt spår.
Mönster att inspireras av kan du hitta på www.schablononline.se, i en inredningstidning eller kopiera ett mönster som redan finns i ditt hem. Skriv ut mönstret som du vill ha på vanligt vitt A4 ark och klipp ut figuren eller schablonen så att arket blir till en mall. När du sedan rengjort plafonden ordentlig är det bara att lägga mallen på plafonden och kopiera mönstret.

Klipp till av textil

I tillverkningen av nästa lampa tillåts du bli en 5-åring på dagis igen och skapa kreationer med hjälp av lite textil, en sax och sytråd. Nu får du ta den finaste formen du vet om, klippa till en hel massa av dom för att sedan fästa dom i en bra lampstomme. Du kan klippa till små gröna hästar som hänger i lampan, eller kanske röda äpplen, fjärilar eller blommor i olika färger?
Först av allt behöver du ta dig ut och leta upp en bra lampstomme. Lampstommen ska vara ganska liten men även bred så att textilen inte kommer för nära den varma glödlampan. Efter du har klippt till alla små figurer som ska hänga i lampan klipper du till genomskinliga trådar i valfri längd där figurerna ska hänga på en efter en, tätt eller långt isär. Trä tråden igenom figurerna med hjälp av en synål och håll dom på plats genom en knut efter varje figur så att inte alla halkar ner till längst ner på tråden. Fäst sedan slutligen alla trådar med textilfigurerna i lampstommen. Resultatet blir en riktigt personlig och kreativ lampa!

Med klister och tyg

Har du redan en bra lampa i rätt storlek men precis har bytt ut stilrena vita gardiner till prickiga sådana? Har du bara har en bit över av det nyinköpta tyget är det inga problem att matcha ihop ditt rum igen genom att klippa och klistra. Klipp det överblivna gardintyget så att det räcker till att klä runt din lampskärm och så att du även har tyg att vika runt kanterna. Sedan klistrar du bara på tyget med vanligt hobbylim, men var noga med att stryka på ett jämt lager av lim så att skärmen får en snygg finish.

Om du inte kan använda gardintyget kan du istället måla på skärmen. Köp färg i samma toner som gardinerna och klipp ut mallar som hjälper dig att måla rätt om du inte är van lampskärmsmålare.

Leta lampstommar

Om du inte sitter på ett gäng perfekta stommar till lampskärmar eller häftiga lampfötter sen innan, finns det mängder av baser att köpa ute i affärerna. IKEA är ju härligt billigt och har enkla modeller, men de riktiga skatterna hittar du på second hand marknaden. Leta dig inte bara till myrorna, utan gå på aktioner, riv runt på farmors vind och håll ögonen öppna på de mest oväntade ställena.

Att tänka på

En viktigt punkt att tänka på i lampskärmsskapandet är brandrisken. Vissa material, som till exempel vissa typer av papper, plast, trä och textil, tar lätt eld. Viktigt är att glödlampan aldrig övertäcks och att den får luftventilation, annars ökar brandrisken. Du kan också få behöva ändra glödlampans wattstyrka när du ändrar material på skärmen. Allra säkrast är att fråga om råd i butiken där du köper materialen till din lampskärm.

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer