Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Skapa balans i hall och själ

Skribent: 4myhome Datum: mars 3, 2008Kategori: Hall, entré & Inredning, design, möbler

Feng shui är den 3000 år gamla asiatiska läran som började lysa starkt på inredningshimlen för ett par år sen. Med ett växande antal arkitekter, inredare och konsulter inom området ser trenden inte ut att slockna. Det handlar om att leva i balans och harmoni med naturen och energin inom oss genom att inreda sitt hem rätt.

Ett sätt är att få hjälp av de fem elementen trä, jord, metall, eld och vatten. Vilken färg, form eller material inredningen har bestämmer vilket element den tillhör. Var man sedan placerar dessa element är betydande för att uppnå god balans i ditt hem. Till sin hjälp här kan man ha en Bagua karta, som är verktyget för att förändra olika aspekter i ditt liv.

Det första som möter en gäst borde tillhöra elementet vatten. Till vattenelementet hör inte bara vatten i sig självt utan även material som plast, glas, speglar och rörliga former.

“Hallen är speciellt viktig när du använder dig av feng shui i din inredning”, säger Susanne Utbult, en av grundarna till feng shui företaget addfengshui.se. “Ytterdörren brukar kallas “the mouth of chi”, eftersom det är här chi strömmar in till hallen och fortsätter ut i huset”, fortsätter hon.

Chi är ordet för den livsgivande energin som man med hjälp av feng shui försöker styra. Denna energin kan studsta, försvinna, ökas, avdunsta eller saktas ner allt beroende på vad den möter i ditt hem.

För att chi ska kunna strömma in i hallen ska denna vara så stor och öppen som möjligt. Har du en liten hall kan du försöka öppna upp den genom att flytta några väggar.

En stor spegel kan annars öppna upp hallen och tillföra reflekterande ljus från närliggande rum. Tänk dock på att inte sätta upp spegeln precis mittemot ytterdörren. Då kan energin som kommer in till huset genom dörren speglas ut igen. Att hitta bra förvaringslösningar i hallen är a och o för trivsel och utrymme . En hall med för mycket möbler och ytterkläder ser inte bara rörigt ut utan blockerar också chiflödet.

En stor växt kan ställas i hallen för att skapa lite mer atmosfär. Friska växter och blommor är viktiga och rådet är att de finns synliga i husets alla rum.
Välj en ljus färg att måla dina väggar med, och använd mycket runda, mjuka former som får ditt hem att se välkomnande ut. Av samma anledning bör du således undvika mörka färger och kantiga möbler som inte ger något inbjudande intryck.

Det man inte får glömma när man inreder med feng shui är hur viktigt det är att man omgiver sig med saker man tycker om och trivs med. Spika gärna upp din favorittavla eller bilder på familjen på väggen i hallen.

Yin och yang, som symboliserar samspelande motpoler används för att mer visuellt skapa harmoni. Försök blanda ljusa med mörka färger och högt med lågt, och du skapar på så sätt samspelet mellan färg och form. För att hitta den rätta balansen mellan olika delar av ditt liv, till exempel familj, kärlek eller ekonomi används Bagua-kartan.

-Livsaspekterna karriär och livsväg är ofta sammanknippade med hallen. Detta kan också kopplas ihop med vattenelementet, berättar Susanne, därför råder hon dig till sist att dekorera din hall med små detaljer som tillhör vattenelementet. En liten vattenfontän, en rund mjuk matta eller kanske ett akvarium blir som grädden på moset i din feng shui hall.

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer