Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Se över fastigheten inför vintern

Skribent: 4myhome Datum: augusti 31, 2007Kategori: Övrigt

Se till att laga småskador på fasaden så de inte förvärras under vintern och slutar i omfattande och dyra reparationer. Kontrollera fasaden på såväl huvudbyggnad, garage/carport, friggebod och övriga byggnader.

Se till fasadpanelen. Hittar du lösa brädor? Spika fast dem. Byt ut trasiga och rötangripna brädor. Flagnar färgen? Skrapa och bättre på. Putsfasad behöver också ses till. Finns det sprickor och lös puts eller lösa fogar? Laga med nytt bruk.

Kolla att fönstren är täta? Går de att stänga ordentligt? Saknas färg eller finns det röta?
Har en bit av karmen ruttnat, kan du ta bort den med ett stämjärn, och sätta dit en ny bit trä med vattenfast lim. Byt ut löst kitt och spruckna rutor, liksom punkterade termorutor. Täta såväl dörrar som fönster med nya tätningslister så får du en bättre värmeekonomi.

Att kolla taken hör till något av det allra viktigaste för att undvika läckage och fuktskador. Kolla innertaket så att det inte finns några fläckar som ser misstänkta ut. Gör gärna detta en dag när det regnar kraftigt.

Kontrollera yttertaket. Är taket tätt? Kolla takpannor, papp, shingel eller täckplåtar. Finns det hål eller slitage eller pannor som sprucki? Täta omkring skorstenen och ventilationsrören med byggsilikon eller gummifogmassa och en vanlig fogpistol. Gör detta också kring kupor och takfönster. Är skorstenen hel eller har den lösa fogar? Skrapa i så fall ur de lösa fogarna och fyll dem med murbruk, så undviker du risk för frostsprängning. Checka vattbrädor så att de sitter fast och är hela. Murkna träbrädor byts ut. Täta metallbrädor med byggsilikon.

Se till alla rännor och rör. Rensa hängrännorna från löv och skräp. Kontrollera att regnvattnet rinner ohindrat hela vägen bort till stuprören. Häll en hink vatten i rännan och se att det rinner hela vägen. Lyft i annat fall hållarna, så att det blir rätt fall. Rensa även stuprör och ev avloppsbrunn under, från löv och skräp och skölj igenom dem.

Tomt , trädgård och uthus:
Färgburkar, lacker, träskydds-, insekts- och ogräsmedel ska ställas frostfritt. Vänd komposten, täck ömtåliga växter med löv, klipp gräset. Löv på gräsmattan behöver inte räfsas bort, de multnar ner och tillför näring. Inte heller bör du klippa ner överblommade perenner förrän till våren.

Ta bort dåliga grenar på träd och buskar för att undvika att de faller ner och skadar byggnader under höststormarna. Avlägsna om möjligt träd som står tätt inpå byggnaderna.

Töm utomhuskranar och ta in trädgårdsslangen. Häll lite rostskyddsvätska i vattenlåset om du har en avloppsbrunn eller en vask i friggebod eller uthus. Glöm inte att ställa högtryckstvätten frostfritt eller tömma den.

Täck över vedtraven om du har sådan, men se till att det kommer in luft så att fukten ventileras bort.

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer