Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Se över din hemsäkerhet inför semestern

Skribent: 4myhome Datum: april 17, 2008Kategori: Övrigt

Larmbevakade bostäder blir allt vanligare

Det blir allt vanligare att välja larmbevakning som en del i säkerhetsskyddet kring egen bostad. Teknisk utveckling och efterfrågan har också bidragit till att kostnaderna för ett sådant skydd idag är rimliga. Men var noga i valet av larminstallatör. Det finns raffinerade tjuvar som utger sig ut för att vara larmförsäljare och noga tar reda på när du inte är hemma – och sedan gör otrevliga hembesök.

Det finns många typer av larm och det kan vara svårt att veta vad man egentligen vill ha i utbyte av sin investering. Den första frågan man bör ställa sig är därför: Vad vill du att det skall hända när larmet löser ut? Om svaret är att larmet skall ringa upp en larmcentral som sänder ut en väktare är det en larmtjänst du söker. Önskar du få en uppringning per telefon i en telefonslinga som du själv bestämmer – det kan t ex vara familjens mobiltelefoner – som meddelar larm om överfall, inbrott eller brand och där du själv sedan styr åtgärderna, är detta ett larmpaket.

Bestäm säkerhetsnivån

Oavsett om man har dyrbara föremål i sitt hem eller inte, är det viktigt att se över sitt säkerhetsskydd. Vid ett inbrott blir alla av med det mest väsentliga i tillvaron – tryggheten inom sina egna fyra väggar.

Man kan aldrig förhindra ett inbrott, men man kan göra det krångligare för tjuven med följden att inbrottet kanske inte kan fullföljas. Jonas Hallberg på Trygga Hem menar att tjuvar fungerar precis som alla vi andra;
– De är rationella och söker därför de smidiga vägarna att klara av jobbet på. Står valet mellan två likvärdiga hus – det ena med ordentliga lås och larmat och det andra betydligt mer oskyddat – görs inbrottet självklart i den oskyddade villan där risken för upptäckt är betydligt mindre.

Enligt Jonas kan intresserade larmkunder delas in i tre kategorier:
• de som vill ha mycket hög säkerhet och därmed skydda alla rum med fönster och ytterdörrar. Larmet utlöser då vid varje försök till intrång.
• de som vill skydda mot större intrång med ett par detektorer centralt placerade i bostaden. Skyddet förhindrar inte att någon tar sig in i huset, men det är svårt att göra omfattande inbrott eller skadegörelse.
• de som väljer ett mellanting mellan ovanstående skyddsnivåer.

Säkerhetsbesiktning

Det kan vara svårt att själv bedöma hur mycket man skall göra för att huset skall hålla en rimlig säkerhetsstandard. Därför är det klokt att låta en sakkunnig göra en säkerhetsbesiktning. Seriösa larmföretag och vissa försäkringsbolag kan genomföra en sådan objektiv besiktning.
– Då ser man över helheten – allt från husets läge och omgivningar till fönster- och dörrfästen samt lås, behov av inkrypningsskydd och ev larm. Planlösningen i huset kan exempelvis ha betydelse i valet av larm. I en öppen planlösning kan 1-2 detektorer ”se” det mesta som rör sig i huset, medan väggarna i ett mera rumsindelat hus begränsar detektorerna och därför fordrar ett mera utbyggt system. Det är kombinationen av bra mekaniska skydd och avskräckande larm som ger det bästa skyddet menar Jonas Hallberg och citerar en gammal men sann klyscha – “Huset är inte säkrare än sin svagaste länk”.

Ta själv kontakt

Försäkringsbolag och polis är överens om att larm har effekt och intresset för larmsystem och -tjänster ökar kraftigt. Vänd dig till ett seriöst larmföretag, knuten till SWELARM, så får du bra service från information och försäljning till installation, service och kundvård. Man bör helt undvika att boka hembesök med uppringande försäljare eller köpa av ”dörrknackare”.
Det finns en utbredd missuppfattning att larm är en kostsam investering, men så är det inte. Ett genomsnittspris för installation och larmbevakning där utryckning med väktare ingår är ca 3 000 kronor i en engångskostnad samt ca 230 kronor per månad.

Öka säkerheten från första kontakten

• Släpp aldrig in en dörrknackare som utger sig att komma från ett säkerhetsföretag.
• Boka inte tid med en uppringande försäljare. Om du är intresserad av vidare samtal, be att få telefonnumret till växeln till det företag som försäljaren uppger sig vara från samt namnet på uppringaren och ring själv tillbaka.
• Begär alltid legitimation vid hembesök. Försäljare skall kunna visa upp godkänd SIS-legitimation.
• Ta själv kontakt med larmföretaget och välj med omsorg, så vet du att du inte bokar för inbrott istället för ett ökat skydd i hemmet.

Vid val av larmföretag med larm till larmcentral så bör man kontrollera följande:

– Komplett paket (ingår separat knappsats och dörrkontakt i paketet)?
– Ingår installation?
– Ingår service-på-platsen?
– Tillkommer faktura-, års- eller uppsägningsavgift?
– Går larmet på den nya godkända larmfrekvensen 868 MHz?

Beträffande köp av larm kopplat till egna telefonnummer så bör man kontrollera följande:

– Vad ingår i paketet?
– Är leverantören stabil?
– Kvalitetslarm eller billighetslarm (nya 868 MHz eller gamla 433 MHz)?
– Är larmet godkänt, d v s en SSF rekommenderad produkt?
– Ingår fri telefonsupport av larmtekniker?

 

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer