Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Se grönskan i en egen vattenspegel

Skribent: 4myhome Datum: juni 12, 2008Kategori: Trädgård

 

Vatten stimulerar våra sinnen

Enligt den kinesiska feng-shui-läran är vatten ett av de element som bör ingå i en trädgård. Ljudet av vatten får oss att koppla av och komma i balans. Vattnets rörelser och fukten, väcker våra sinnen och i vattenspegeln bildas föränderliga konstverk av växter, blommor och himmel att njuta av.

Planering är A och O

Innan du startar ett dammprojekt, är det nödvändigt att tänka igenom det ordentligt. Mycket i en trädgård är lätt att ändra, men en damm gör man för att behålla i många år. Vilken storlek och form ska dammen ha? Hur stor är tomten och hur ser den ut? Vilket läge kommer dammen att ligga i? Sol eller skugga påverkar vilka växter du ska välja och om djur kommer att trivas där. Vill du ha fiskar i dammen? Ska dammen se naturlig ut? Vad får projektet kosta? Gör en skiss över tomten, husets placering, uteplatser, buskar och träd. Då kan du lättare pröva hur en damm passar in. Du kan även pröva placeringen genom att lägga ut rep eller slang på tomten och forma dem efter den tänkta dammen. För en mindre damm behövs förstås inte samma grundliga förarbete.

Hur stor ska dammen vara?

Det enklaste och snabbaste sättet att anlägga en damm, är att välja en formgjuten stomme. Den är lätt att installera och har färdiga planteringshyllor för växter. Formgjutna alternativ finns i olika storlekar och former och kan bli väldigt dekorativa. Vill du däremot ha en större damm eller själv välja formen får du själv gräva, bygga, gjuta och mura. I färdigt skick innebär det inte så mycket mer arbete att ha en större damm, den kan till och med vara mer lättskött eftersom den biologiska balansen blir bättre med mer växtlighet och vatten. Vill du att dammen ska se naturlig ut får du titta extra noga på hur tomten ser ut. I naturen brukar vatten samlas på de lägst belägna platserna. Tänk också på att det är härligt att kunna njuta av utsikt mot vattnet inifrån huset!

Grunden

För att dammen ska bli bra och hållbar, krävs att underarbetet görs grundligt. Annars riskerar man problem som t ex tjälskador. Låna böcker, läs på Internet, prata med andra som anlagt dammar och hör dig för i butiker innan du sätter igång. Idag finns tåliga material som är lätta att arbeta med, att använda som tätskikt. Vanligast är gummiduk eller plastfolie. Dammkanten är en annan detalj som är viktig, annars kan vattnet rinna över så det blir blött och fuktigt utanför dammen. Annat som kommer att behövas är eldragningar, reningsfilter, pumpar och ev belysning.

Städning och skötsel

Växterna sköter till stor del reningen själva, men en damm har för lite vatten för att den ska kunna rena sig själv helt och hållet. Räkna därför med att satsa på reningsfilter och en slamdammsugare. Löv, barr och annat skräp som blåst ner i dammen städar du själv bort. Det finns även lövnät som kan fånga upp en del. För att förenkla städningen bör du undvika att placera dammen nära träd som fäller mycket löv och frömjöl. Men även om du rensar och håller efter, utvecklas alger lätt i sol och värme. För att slippa dem är ett filter ett bra hjälpmedel som stödjer den naturliga nedbrytningen.

Vilka växter trivs vid vattnet?

De flesta vattenväxter trivs i soliga lägen. Näckrosor t ex, slår bara ut när de får ordentligt med sol. De behöver också ha djupt vatten för att trivas (50-100cm), men det finns dvärgsorter som nöjer sig med ca 20 cm djup. Andra flytande växter är vattenhyacint, musselblomma och vattenaloe. De flyter ovanpå vattnet och har ett hängande rotsystem som hjälper till att bekämpa alger. Undervattensväxter är också spännande att titta närmare på. Höga gräs som kaveldun, säv och starr är vackra och rasslar rofyllt när vinden blåser. Dessa vill också ha sol och bör planteras i korgar för att begränsa spridningen och undvika jord i vattnet. Vill du ha blommor vid dammkanten trivs t ex olika sorters iris, kabbeleka, kallor och liljor. Bladväxter som passar är hosta och funkia som också trivs i skugga.

Vinterförvaring

Vill du ha växter som behöver jord, är det praktiskt att plantera dem i särskilda planteringskorgar. Jorden hålls på plats, vilket gör det lättare att hålla vattnet rent. Det är också lättare att flytta in växterna för vinterförvaring. Härdiga växter kan klara sig i dammen över vintern, medan mer känsliga behöver vinterförvaras. Ta reda på vad som gäller redan när du planerar växtligheten.

Vilka fiskar går att ha?

För att fiskar ska trivas i dammen behövs sol, ljus, rent och gärna lite djupare vatten. Prata med en fackman som vet vilka förutsättningar som gäller och vad som behövs. Dammen bör t ex innehålla en viss mängd vatten. Några exempel på fisksorter är färgskimrande guldfiskar, lilla pigga guldid som gärna vakar och fångar flugor i dammen och långsmala koikarpar som blir stora. Näckrosor och sumpväxter med stora flytande blad skyddar fiskarna från alltför stark sol. De fungerar också som skydd mot attacker från hungriga fåglar. I en djup damm som inte riskerar att frysa, kan kallvattenfiskar överleva vintern. Annars finns dammvärmare som håller en vak öppen.

Annat att njuta av

Se till att ordna en trivsam sittplats nära dammen, där du kan sitta och njuta av allt det vackra! Du kan också fundera på om du ha någon typ av utsmyckning som en fontän, vattenfall, broar, stenar att gå på eller någon skulptur. Belysning är också något som ger stämning och gör dammen synlig även mörka kvällar.

Gör dammen säker

Barn dras till vatten som magneter. Ramlar mindre barn i vattnet, kan de inte ta sig upp ens där det är grunt. Därför är det ytterst viktigt att tänka på säkerheten. Enligt Boverket är du skyldig att ha någon typ av drunkningsskydd om vattendjupet är mer än 20 cm. Det kan till exempel vara ett nät under vattenytan.

Minidamm för den lilla täppan

Även om du har en liten tomt eller en balkong, kan du göra en minidamm i en plastbalja, tunna, stor skål eller liknande. Dekorera med stenar, snäckor och vattenväxter som vattenhyacint, dvärgnäckrosor eller andra flytväxter. Vill du njuta av porlande ljud kan du till och med ha en fontän kopplad till en liten pump, i den lilla dammen.

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer