Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Så skiljer du en äkta handknuten matta från en maskintillverkad

Skribent: 4myhome Datum: juni 17, 2010Kategori: Inredning, design, möbler

…och undviker att bli lurad

Orientaliska mattor förgyller många vardagsrum, matsalar och gillestugor runt om i landet och anses av många vara en åtråvärd statussymbol och lyxprodukt. För att en matta ska betraktas som ”äkta”, ska den vara handknuten. De flesta mattor knyts i länder som Iran, Afghanistan, Pakistan, Turkiet och Indien, och säljs sedan i länder runt om i världen.

Det är dock lätt att bli lurad. Det finns många oseriösa försäljare som säljer maskintillverkade mattor som de påstår är handknutna. Det kan därför vara  bra att känna till lite mer om mattor, så att du själv kan avgöra huruvida mattan är äkta eller ej.

Här följer några tips som du kan tänka på när du ska köpa en äkta matta:

•    På en handknuten matta, syns framsidans motiv tydligt även på baksidan, vilket inte är fallet när det gäller maskintillverkade mattor. Ofta har en maskintillverkad matta en slags gummerad yta på baksidan eftersom luggen limmas fast mot underlaget.

•    På handknutna mattor är fransarna en del av mattan (varpen), medan de på maskingjorda mattor sys på i efterhand på mattans kortsidor.

•    Färgerna är klarare och mer naturliga på en handknuten matta jämfört med en maskintillverkad.

•    Materialet; de flesta äkta mattor är gjorda i ull. En handknuten matta med bra kvalitet har fet glansig ull vilket ger den en vacker lyster. Vissa, exklusiva mattor har silke som huvudmaterial. För att avgöra om det verkligen är silke, dra ut en knut och tänd eld på den, om den då brinner upp, är risken stor att det rör sig om syntetmaterial. Silke brinner inte upp snabbt, utan smälter och förkolnar. Maskingjorda mattor väger dessutom ofta mindre än handknutna eftersom de ofta är tunnare än de äkta motsvarigheterna.

•    Kanterna är, på en handknuten matta, ibland lite ojämna, medan de på en maskingjord är raka.
 
•    Det är mycket svårt att få till mattans mönster perfekt, då man knyter den för hand. Ser mönstret helt perfekt/symmetriskt ut, kan risken vara stor att det rör sig om en maskintillverkad matta men det beror också på det begärda priset.

De flesta maskintillverkade mattorna på marknaden idag tillverkas i Belgien och Turkiet och det brukar även finnas med en klisterlapp på mattans undersida med denna information. Kvalitet och värde varierar naturligtvis även mellan handknutna mattor. Färgning, material, knuttäthet, ålder och skick är faktorer som inverkar på priset.

Läs mer

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer