Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Renovera gammal flaggstång av stål

Skribent: 4myhome Datum: februari 11, 2011Kategori: Bygg, renovering & Trädgård

Vi har en tiometers flaggstång på landet som restes omkring 1970. Den står på en tomt som är utsatt för hårda vindar från havet och därmed tar stången mycket stryk under vinterhalvåret. Med tiden har den blivit smutsig, avskavd och rostig och flagglinan i bomull har länge varit i stort behov av att bytas ut.

Under en höststorm för några år sedan satt vimpeln kvar i toppen varvid fästet brast. Där stod vi med en lina som satt fast uppe i stången och den andra änden på marken. Inte så bra. Att fälla en tiomets stång är inte något man gör i en handvändning. Det krävs lite planering och lite mod. Det är en tung pjäs, en stolpe gjord i stål av hopsvetsade belysningsstolpar, så man måste veta hur man ska gå tillväga. Efter mycket om och men satte vi igång med projektet en solig dag i juni.

Vi började med att tillverka två träbockar, så att stången kunde placeras plant på dessa under målningsarbetet. Så ordnade vi till två så kallade “kryss” för att kunna fälla den säkert med hjälp av snälla grannar och kompisar. Med hjälp av stege fäste vi ett spännband högt upp på stången som vi kunde använda som ”broms” i fallet.  Vi lossade bultarna och påbörjade fällningen. Vissa av bultarna hade rostat fast men med olja och handkraft gick det till slut att lossa dem.

Nu var det dags att starta själva renoveringen. Slipmaskinen kom fram och efter några timmars arbete var stången fri från rost och gamla färgflagor. Den låg där på sina träbockar och såg utsom den hade fläcktyfus. De större rostangreppen lagades med tvåkomponents stålplast och lite extra  handslipning.

Nu var det dags att måla! Vi hade kollat vad som fanns på marknaden som uppfyllde våra behov, dvs slippa grunda och ändå få en riktigt hållbar färg. Vi tipsades om Hammerite från Akzo Nobel.

Till skillnad från traditionell färg kan man måla direkt på rost med den du behöver inte grundmåla före täckmålningen! Färgen är snabbtorkande och målningsarbete som tidigare tog flera dagar kan nu göras på några timmar, Hammerite metallfärg är vattentålig efter bara 1 timme.
Slutligen monterades en ny flagglina i syntet som håller bättre och den gamla fina flaggstångsknoppen polerades.

Våra snälla vänner hjälpte till att resa stången på plats och där stod den – skinande vit med ny lina och en ny, svenska flagga vajande i skyn!

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer