Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Rätt säng och sängkläder

Skribent: 4myhome Datum: januari 4, 2008Kategori: Sovrum

Att välja säng
Även den bästa säng blir sliten efter 10-15 år och bör bytas ut mot en ny. Framför allt fjädrarna förlorar i spänst och ger sämre stöd, och madrassen blir hoppressad och mindre flexibel. Dessutom har du själv blivit äldre och måhända fått andra behov än tidigare – en trött rygg som gör sig påmind, viktförändringar, du behöver ligga högt med benen etc. Idag finns allt från ställbara sängar till de med inbyggd massagefunktion. För att din nya säng ska förbli bra länge kan den vändas ett par gånger per år, huvudändan slits mer än fotändan.

Eftersom vi tillbringar en tredjedel av livet i vågrätt läge är det viktigt med en bra madrass som formar sig efter kroppen. Oavsett vilken typ av säng du föredrar är madrassen sängens viktigaste del. Det är den som avgör om du sover gott eller inte. Besväras du av att vara för varm eller kall, kan du välja en madrass med inbyggd klimatkontroll. Livslängden för en bäddmadrass är ca fem år.

När det är dags för sängköp gäller det att provligga i sin vanliga sovställning. Ligg sedan och blunda i minst en halvtimme, rotera då och då. Många spenderar flera timmar i sängbutiken för att provligga. Skulle du till äventyrs somna, då vet du att du hittat rätt!

Sängkläder
När det gäller sängkläder står valet mellan syntet eller dun. Täcken och kuddar tillverkade av syntet har utvecklats mycket senaste åren. Komforten och kvaliteten har ökat och skillnaden mellan dun och syntet är mindre idag än tidigare. Vill du kunna tvätta din kudde och ditt täcke ofta är syntet att föredra. Det är ett lättskött och hygieniskt och tål mycket rengöring.

Sängkläder i dun är mjukt och formbart. Dun är naturens eget material och ger en oslagbar känsla tycker många. De bästa dun och fjädrar har en mycket lång livstid och trots slitage och tvätt kan man återfå de ursprungliga egenskaperna genom ett minimalt underhåll. Ett tips är daglig skakning för att bevara den optimala stoppningen och spänsten.

Om det finns en eller flera allergiker i familjen kan det vara bra att använda täcken och kuddar med fiberstoppning då de kan tvättas och torktumlas många gånger utan att förlora i kvalitet. Dessutom finns det speciell fiberstoppning som tar bort kvalstrets förmåga att fortplanta sig.

Det finns också täcken och kuddar med aktiv temperaturreglering som hjälper dig som är för varm eller kall. Produkter från t.ex. TempraKON upptar och sparar kroppsvärmen innan det blir för varmt och friger värmen när det är behov för det.

En del behöver extra stöd åt huvud och nacke och bör då välja anatomikuddar.

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer