Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Planera barnens drömrum!

Skribent: 4myhome Datum: december 3, 2009Kategori: Barnrum

Med plats för fantasi och lek

Barnrum är både inspirerande och kul att inreda. Här finns möjlighet att ge utlopp för såväl fantasi som annorlunda lösningar utan att tänka alltför långsiktigt. Eftersom barnen växer och deras behov förändras, får du ändå räkna med att rummet behöver förändras om något år. Så ta vara på nuet!

Rum för trygghet och lek

För riktigt små barn är det ingen brådska med eget rum, de mår bra av att sova i närheten av föräldrar eller syskon där de känner sig trygga. Då räcker det med några korgar eller backar att ha barnets leksaker i. När det blir dags att flytta in i ett eget rum är det viktigt att behålla den trygga känslan. Sängen ska kännas ombonad och mysig. Det kan vara bra med en nattlampa som ger lite ljus om barnet vaknar på natten. Korgarna och backarna kan gärna följa med in till det egna rummet. För små barn passar det bäst med öppna lådor, backar och hyllor. Då ser de vad som finns och kan lätt hitta sakerna. Sen behövs förstås en fri yta för lek, kullerbyttor och byggen av alla slag. De flesta barn gillar kojor – kuddar, tyger och filtar är mysigt och blir bra byggmaterial. Idag finns även färdiga kojor och tält i olika prisklasser att köpa. Men även lekfulla småttingar vill sitta och pyssla ibland. Då är ett litet bord med plats för papper, kritor, spel och pussel bra att ha. Finns det plats för en stor fåtölj i rummet, kan det bli en rofylld plats för sagoläsning.

Hur ska det se ut?

Släpp loss fantasin, våga använda färger eller utgå från ett speciellt intresse eller tema. Sagor, djur eller ett intresse kan inspirera till val av tapet, målningar och möbler. Låt vissa detaljer anknyta till temat eller satsa fullt ut och låt hela rummet bli en annan värld. Vill du ha en lugnare och enklare miljö är det lätt att göra fint med tyger, kuddar, gardiner, en tapetbård eller en favoritfärg som återkommer i olika detaljer. Låt gärna barnen vara med och välja färg och tema.

Möbler – nytt eller loppisfynd?

När det gäller möbler finns många möbler gjorda speciellt för barn, från billigt till dyrt. Här får man tänka efter hur mycket pengar man vill satsa, hur länge ska de användas, ska möblerna växa med barnen eller bytas ut, finns syskon på tur att ta över osv. Vill du hålla nere kostnaderna finns fynd att göra på andrahands-marknaden. Kanske finns till och med möbler på vinden som kan passa och bli riktigt personliga. Med lite färg och nya knoppar kan en gammal byrå bli lekfull, ett skåp kan piffas upp och ett nattygsbord kan till och med göras om till en leksaksspis.

Smart förvaring

I de flesta barnrum finns mängder av småsaker; klossar, lego, bilar, figurer, pärlor, pennor, kritor, pyssel, pussel och spel. Bäst är om allt har en bestämd plats. Smart förvaring är med andra ord nödvändigt för att lättare kunna hålla ordning och för att få fria ytor för bygg och lek. Idag finns också mängder av lösningar för att lättare kunna hålla ordning. Hyllor med lådor, plastbackar, rullbara hurtsar, puffar, sittbänkar med förvaring är några exempel på var sakerna kan packas undan. Skriv gärna etiketter och sätt på lådorna, då är det lätt att se var sakerna hör hemma. För mindre barn kan du i stället rita eller klippa ut en bild på innehållet.

För pennor, sudd, kritor och penslar blir muggar, burkar eller lådor utmärkt förvaring. Krokar på väggen eller garderobsgaveln gör det lätt att hänga upp kläder, väskor, hopprep mm. En lina med clips på väggen gör det enkelt att hänga upp och byta ut aktuella teckningar och målningar. Rensa då och då och spara årets favoriter i en stor låda med minnessaker. Ett annat sätt att bevara saker som är för otympliga att spara, är att fotografera av dem.

Plats för läxor

När barnet börjar skolan, kan det vara dags för en förändring av rummet. Fortfarande är lek och leksaker det viktigaste. Samtidigt kan det vara läge att rensa bort småbarnssaker och göra en ordnad trivsam plats för läxläsning. Fast var beredd på att hur mycket du än ordnar, blir ofta köksbordet ändå den bästa platsen för läxläsning i den här åldern. När det gäller rummets utseende i övrigt är det väldigt olika när barn börjar tycka att rummet känns barnsligt och behöver få ett annat utseende. Var lyhörd för deras utveckling och önskemål. Ju större de blir desto mer vill de själva vara med och planera.

En egen sfär

För tonåringen är behovet av en egen ostörd plats viktigt. Då är det också viktigt att den platsen blir just som de vill ha den – vilket ibland kan förändras ganska ofta. En bra strategi kan därför vara att ha smarta grundmöbler, sen kan rummet lätt förändras med överkast, kuddar och gardiner. En plats för läxläsning och eventuellt dator brukar vara ett önskemål, men också möjligheten att kunna sitta bekvämt och läsa eller prata med kompisar. Här är det även viktigt att tänka på olika typer av ljus; bra arbetsbelysning och mer dämpad mysbelysning. Bra förvaring ger bättre förutsättningar för att kunna hålla ordning; garderob, skåp och lådor, krokar för halsband, väskor och liknande. Kanske ska utrustning till olika idrottsaktiviteter få plats. Planera tillsammans med din tonåring vilka funktioner som är viktigast att få in i rummet och lyssna på deras egna idéer. Sen kan ni tillsammans hitta en lösning efter de förutsättningar som rummet har.

Sov i båten

Sova i båten är kul!

 

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer