Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Optimal uppvärmning med flexibelt värmesystem

Skribent: 4myhome Datum: april 1, 2008Kategori: Uppvärmning

Åke Hjort, VD på Euronom i Kalmar, berättar vad du ska tänka på när du väljer värmesystem.

När ny uppvärmning ska installeras i villan är det många faktorer att ta hänsyn till. Ett nybyggt hus är ofta bättre isolerat än ett äldre. Det betyder att en äldre byggnad behöver ett kraftigare system för att klara av att hålla huset varmt. När det sedan kommer till valet av värmesystem finns det tre viktiga faktorer att ta hänsyn: 1) ekonomi, 2) miljö och 3) underhåll. Givetvis är uppvärmningskostnaden av stor betydelse, men helst vill man också ha en anläggning som kräver ett minimum av arbetsinsats vad gäller underhållet. Den intensiva debatten på sistone om vår miljö gör också att ett ökande antal villaägare numera väljer ett energislag som är så skonsamt som möjligt för miljön.

Vad händer med energipriserna på sikt?

Det gäller att överblicka såväl dagens situation som vad som kommer att hända med olika energislag och priserna på dessa i framtiden. – Det som är ett självklart energislag idag behöver inte vara det imorgon, säger Åke Hjort. – Bland annat så anpassas våra elpriser till en internationell nivå. Konkurrensen kommer sannolikt att hårdna om biobränsle som råvara för att tillverka pellets. Investeringen i nytt uppvärmningssystem behöver därför ta hänsyn till de förhållanden som råder om fem till tio år.

Solen är framtiden

I takt med att elpriserna stiger ökar fördelarna med alternativa energikällor som vindkraft och solenergi. Ett system med solfångare har givetvis en investeringskostnad, men sedan är råvaran gratis. Utvecklingen av effektiva solpaneler har idag nått långt. – Senaste generationens solfångare med vakuumrör fungerar även vintertid i vårt land och har en så hög verkningsgrad att den endast kan förbättras marginellt, säger Åke Hjort. Som komplement till värmepumpar och pellets är solen därför ett intressant alternativ som i takt med att elpriset stiger, får en allt kortare pay-off tid (avbetalningstid för investeringen). – Om max tre år är sannolikt pay-off tiden för solfångare nere i 5-6 år.

Bränsleflexibelt system

Det optimala för alla måste vara att kunna välja det förmånligaste energislaget för både ekonomi och miljö. Vi på Euronom har utvecklat systemet FlexiFuel, som har anslutningsmöjlighet till energikällor som solfångare, värmepumpar, pelletspannor, kökspannor, vedpannor och fjärrvärme. FlexiFuelsystemet innebär att du vid varje tidpunkt kan välja det billigaste och mest optimala energislaget och dessutom har möjlighet att komplettera med en värmepump eller en solfångare.

Vi tackar Åke Hjort för kloka tankar och goda råd till oss som står i begrepp att byta värmesystem. Denne man kan sin sak efter tre decennier i branschen.

Euronom är ett Kalmarföretag som de senaste åren uppmärksammats internationellt för innovativa lösningar inom bland annat solfångar- och värmepumpsteknologier. Företaget har vuxit med cirka 300 procent de senaste tre åren och omsätter 40 miljoner SEK.

 

Solvärmesystem, värmepumpar, biobränsle-pannor
Webbplats

0480 – 221 20
info@euronom.se

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer