Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Odla tomater i jordsäck

Skribent: 4myhome Datum: april 15, 2013Kategori: Trädgård

Det är riktigt poppis i England att odla tomater direkt i jordsäcken. Nu upptäcker allt fler även i Sverige hur enkelt det är.

En av tomatens fördelar är att du kan odla den på många olika sätt och så många ställen. Ett sätt är att kruk- eller hinkodla, vilket är enkelt och praktiskt. Eller att odla direkt i jordsäcken. Det man dock bör tänka på är bevattningen och dräneringen. Hål måste skapas i kärlet så att överflödigt vatten kan sippra ut. Tomater får heller inte torka ut, då kan den drabbas av vissnesjuka eller blomröta. Därför måste tomater i kruka passas extra noga eftersom jorden där torkar fortare. En annan variant är att odla tomater direkt i jordsäcken, 2 plantor i en dränerad 50-literspåse är lagom. Näringen i säckens jord bör förstärkas under odlingstiden. Tomater behöver gott om näring oavsett plantering, i säck, på friland eller i växthus. Nässelvatten är utmärkt att gödsla med eller gräsklipp kring tomatfötterna, om man vill vara ekologisk. Vitlök mellan tomaterna kan skydda mot “rött spinn”.

Tomater ska planteras djupt

Enklast är att köpa färdiga plantor, men de får inte planteras ut för tidigt. Jorden måste vara uppvärmd vare sig du väljer växthus eller friland. En bra regel är att det skall finnas åtminstone en klase tomatblommor synlig när du planterar. Plantera plantan djupt så utvecklar den bättre rotsystem, gärna på minst 10 cm djup. Då utvecklar plantan nya rötter som tar upp rikligt med näring och vatten. Plantera inte tomater intill potatis då det då kan bli potatisbladmögel, däremot älskar rosor tomater, liksom lök, persilja, gräslök, ringblommor, krasse och morot.

Stjälkarna behöver stöd

Efter några veckor är det dags att knipa bort de små utskotten, de så kallade “tjyvarna”, som växer ut i grenfästen som sidoskott. Skaka plantan för att bidra till nödvändig pollinering. Rök inte när du jobbar med tomaterna, det gillar de inte och det gör dem mer mottagliga för virussjukdomar Så småningom måste plantan bindas upp, den blir tung, såvida det inte är en busktomat. Grova bambukäppar rekommenderas på friland. De slås ner i marken och fästs på flera ställen på tomatplantans stam med lämpliga bad. Mot slutet av säsongen kan man toppa plantan genom att skära med en ren kniv precis ovanför ett blad. På så vis skyndar man på mognaden på de redan befintliga klasarna och slipper för många gröna tomater. Om inte alla frukter är röda när nattkylan börjar kommer, kan kvistar skäras av och läggas på soligt ställe, alternativt hängas upp på varm plats.  Tomaterna mognar fint, men tappar dock en del smak. Ett tips är att aldrig förvara tomater i kylskåp, då tappar de smaken helt.

Vill du prova din egen tomatodling i jordsäck eller i en speciell odlingssäck

…så vill vi tipsa om dessa tomatröda odlingssäckar med stor volym, gjorda av tålig, färgad polyeten med förstärkta dräneringshål nedtill och handtag på var sida. De säljs av Wexthuset och är perfekta för att odla frodiga, goda tomater på balkongen, terrassen eller i en liten trädgård. Den är lätt att använda och kan återanvändas många gånger. Höjd 45 cm, diameter 35 cm. Odlingssäckarna fylls med kogödsel i säck som är bättre än planteringsjord.

Marknadsledande Hozelock kommer nu också med en nyhet i form av en odlingsbänk för lätt och jämn bevattning av just jordsäckar. Läs mer på 4myhomes nyhetsartikel och se PDF nedan!

Bifogade filer:

Hozelock Odlingsbankar 2013.pdf

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer