Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Nytt sovrum med lite färg

Skribent: 4myhome Datum: januari 6, 2008Kategori: Inredning, design, möbler & Sovrum

Hur väljer man färg?

Att måla om i sovrummet kan vara ett ganska enkelt sätt att förnya och skapa en helt ny känsla i ett gammalt invant rum. Förarbetet kan variera beroende på väggarnas skick, underlaget och den egna ambitionsnivån, men efter att detta är gjort är insatsen inte så hög; lite färg och några timmars arbete är vad som krävs för att fräscha upp ett rum och göra det spännande och bo i.

Att göra färgvalet kan dock vara lite knepigt. Fundera gärna ett tag innan du går till färgbutiken. Vilken typ av sovrum har du? Gammaldags med högt i tak, eller modernt och futuristiskt.? Vilken typ av möblemang har du? Vad gillar du för färger och vilken känsla vill du att ditt sovrum ska förmedla?

Fundera igenom vilka grundfärger du kan tänka dig. Alla färger finns sedan i en mängd toner och nyanser. När du valt grundfärg, till exempel gul, grön, eller röd kan du lättare begränsa ditt färgval till dessa färger och välja mellan olika nyanser av dem.

Många föredrar ljusa pasteller i sovrummet, andra väljer brutet eller obrutet vitt. Mjuka toner som ljust blått, grönt eller lila har en lugnande effekt.

Andra färger som kan passa i ett sovrum kan vara olika nyanser av jordfärger såsom beige, brunt, mocca och aprikos. Blått gör oss lugna, men har också en kylig utstrålning, så tänk efter innan du ger dig in på den blå skalan. Att blanda ljust blått med lite rött för att få en svag, svag ton mot violett gör genast färgen varmare.

Om du istället vill att ditt sovrum ska utstråla energi som gör det lättare att vakna till liv på morgnarna kan allt från varma ockragula toner till orange och rött vara alternativ. Röd-orange ger dig en retrokänsla på köpet. Prova dig fram, ta med färglappar och provburkar hem och ser hur färgen passar till övrig sovrumsinredning. Om du tycker att en extrem färg kan bli lite för mycket så måla bara en fondvägg i den skarpa färgen och låt övriga väggar vara mer neutrala.

En riktigt trendig look just nu är svart och vitt. Här kan man ha accenter i rött och få fram en stilren känsla. Alternativt kan man byta ut svart mot mörkt blått och skapa sig en marin look som kan kompletteras med runda speglar och skeppslyktor i mässing och andra marina detaljer.

För dig som inte anspelar på dramatik är basfärgen vitt med ljusa toner av rött, gult, blått, svart eller orange en variant.

Våga gärna pröva annat än de ljusa pastellerna och experimentera dig fram! Du kommer bli förvånad över vilken effekt som de starkare och mustigare färger får på ditt rum.

Fundera också över annat än vanlig slät målning. Det finns idag olika typer av svampar och rollers som kan skapa specialeffekter i ditt rum som till exempel marmorering.

I det fräscha nymålade sovrummet kan det vara skönt med nya sängkläder, ett nytt överkast och lite nya blommor i fönstren. Låt gärna några blommande orkidéer pryda ditt sovrumsfönster.

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer