Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Möblera med ljus!

Skribent: 4myhome Datum: december 5, 2007Kategori: Belysning & Sovrum & Vardagsrum

Med lampor strategiskt utplacerade i rummet på olika höjder skapas ljus och skugga på de rätta ställena. Även på belysningsområdet hittar man numera mode och trender och när man inreder ett rum vill man ha belysning som matchar övrig inredning.

lovedinner från Lampgustaf

Intresset för ljus i olika former växer lavinartat och hos belysningsföretagen blir inredningsbelysningen en allt viktigare del. Man knyter upp olika designers till verksamheten och arbetar fram unika modeller för företaget i fråga. Ett vanligt misstag många gör när det gäller ljussättning i hemmet, är att man helt enkelt har för få ljuspunkter i rummen. Taklampor ger till exempel ett platt ljus utan kontraster, vilket gör rummet ospännande. Det måste kompletteras med annan belysning på olika platser i rummet.

I ett rum på ca 40 kvadratmeter bör det finnas mellan sju och nio ljuspunkter på olika nivåer. Det kan handla om takbelysning i form av spotlights eller vanlig taklampa, lampor placerade i fönstren, någon form av golvbelysning och kanske en belyst växt någonstans i rummet. De olika ljuskällorna ger känslan av rymd och det blir en gemytligare stämning.

Man kan dela in belysningen i fyra huvudsakliga ljustyper:
– Allmänbelysning – bra när man arbetar
– Stämningsbelysning – vid middagsbordet
– Funktionsbelysning – läsbelysning t ex
– Accentbelysning – tavelbelysning, växtbelysning etc

twisttango

I Skandinavien är vi vana att använda glödlampor med låga wattal. Hittills har lågenergilamporna inte varit så populära inomhus eftersom dessa lampor har haft ett omysigt ljus som påminner om lysrörens. Det sker dock en utveckling på detta område som kommer att ge miljölampor med ett behagligare sken på sikt.

Att möblera med ljus är oerhört viktigt för ett lyckat inredningsresultat och det kan vara bra, vid nybygge och renovering, att ha detta i åtanke så att man placerar eluttagen på strategiskt uttänkta ställen. Rådgör med en elektriker vi planeringen.

Designlamp

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer