Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Målning och uppfräschning av trätrappa

Skribent: Lisa Sjöberg Datum: augusti 26, 2011Kategori: Bygg, renovering & Inredning, design, möbler

Den gamla trätrappan var monterad i mitten av 80-talet och den kändes brun, trist och gammaldags. Materialet är furu med fernissad yta. Med åren hade den fått nötningsskador och repor, så den var helt klart i behov av en renovering. Huset i övrigt hade målats om i ljusa färger och för att få trappan att försvinna lite mer så valde man att måla trappan vit.

Förberedelser

Bra förberedelser ger ett bättre slutresultat. Börja med att plocka undan saker som ska räddas från färgstänk, samt täcka väggar och annat som ska skyddas.  Väggfasta saker som lampor kan enkelt kläs in i gladpack som är mer följsamt än skyddspapper. Raka kanter mot golv tejpas med maskeringstejp. Det kan också vara bra att hänga upp någon form av skydd när man slipar större ytor så att inte slipdammet sprider sig till angränsande rum och utrymmen.

Börja arbetet med att slipa trappans alla ytor. Våtslipning kan vara att rekommendera då det dammar mindre. Undersök trappan och finspackla igen de skador, ojämnheter och hål som finns. Vänta till spacklet torkat och slipa sedan tills ytorna blir släta och jämna. Torka rent och starta målningsarbetet.

Använd särskild golvfärg vid målningen

Måla först med grundfärg för bättre hållbarhet. Att måla trappor och golv är lite speciellt då de utsätts för mycket slitage när man går på dem. Det är viktigt att välja en färg som är avsedd för golv, annars håller den inte länge.

När grundfärgen torkat ordentligt, vänta gärna ett dygn, så upptäcker man ofta en del skavanker man missat, vilket gör att man får ta fram spacklet på nytt och upprepa spackelproceduren, förhoppningsvis i mindre skala. När du är nöjd med grundarbetet påbörjas den riktiga målningen.

Sadolin Golvfärg
är en mycket bra färg för detta ändamål. Den är lättstruken, snabbtorkande och hållbar. Stryk ut färgen jämnt över alla trappans ytor och undvik att det blir droppmärken av för mycket färg. Stryk med lugna, jämna penseldrag, särkilt över stegytorna. För bästa resultat vänta tills första strykningen torkat ordentligt, åter gärna ett dygn, innan du påbörjar slutstrykningen. Måla sedan andra gången och låt torka ytterligare ett dygn innan du går i trappan. Nu har du en ny, fräsch trappa som håller att springa upp och ner i under många år.

 

 

Färdigt! En helt ny trappa.

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer