Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Måla om husfasaden

Skribent: 4myhome Datum: mars 17, 2007Kategori: Bygg, renovering & Exteriört

Ny färg eller uppfrächning av den gamla? Torrt väder och vårvärme är perfekt för att måla om huset. Här presenterar vi sju steg till ett hållbart resultat:

Innan du tar fram penslarna är det viktigt med ett grundligt förarbete. De flesta fasadproblem har en gemensam nämnare; fukt! Det gäller alltså att hålla vattnet borta. Rensa hängrännorna och se till att det inte blir stopp i stuprören. Om stupröret fryser så spricker rörskarven och regnvattnet står som en stråle mot husväggen.

Leta sedan efter svaga punkter kring fönsterblecken. Det är en vanlig väg för vattnet att ta sig in i fasaden. När det gäller putsade fasader är det viktigt att använda en färg som inte är för tät. Putsfärgen skall vara vattentät men inte ångtät (den ska precis som regnkläder hålla tätt mot regnet men släppa ut vattenångan). Kanske upptäcker du att färgen släpper på ett specifikt ställe då gäller det att ta reda på varför och åtgärda detta innan målning.

Förarbete för trä eller puts
För att undvika att träfasaden börjar flagna eller ruttna så gäller det att arbeta på flera plan. Det innebär att åtgärda konstruktionsbrister, att inte låta buskar växa upp längs fasaden, samt tvätta rent om mögel eller alger börja växa på väggen.

Tvätta väggen och skrapa bort lös färg. Olja in, fläckmåla renskrapade ytor, grundmåla och färdigmåla. Färgen måste torka mellan strykningarna.
Det är viktigt att veta vilken typ av färg som huset har målats med tidigare. Är det alkyd, akrylat, olja, linolja eller slamfärg? Du bör hest använda samma färgtyp. Är du osäker på vilken typ av färg som använts tidigare kan du rådfråga färghandlaren. Där kan du även få hjälp att bestämma färgtypen genom att ta med ett färgprov som du skrapat loss till butiken.

1. Grundmålning
Grundmåla med utomhusgrundfärg, Är grundfärgen för tjock så späd antingen med lacknafta eller vatten beroende på vilken typ av färg det är. Det viktiga är att grundfärgen tränger in i träet, speciellt där du skrapat fram naket trä, och inte bara lägger sig på ytan vilket kan vara fallet om färgen är för tjock.

2. Glöm inte underkanterna
Var noga med att måla ändträet nedtill.

3. Slutstrykning
Måla med täckfärg två gånger och låt färgen torka ordentligt mellan strykningarna. Måla inte när det regnar och helst inte heller i starkt solsken.

4. Fönster-, dörrkarmar, vindskivor och knutbrädor
Se över fönster- och dörrkarmar. Ta bort allt löst kitt och skrapa rent in till träet.

5. Oljegrunda fönster
Grunda med oljegrund och låt torka. Därefter lägger du på nytt kitt. Låt det torka ordentligt innan du fortsätter att måla.

6. Ta bort färg
Skrapa bort lös eller flagnad färg. Följ samma målningsprocedur som tidigare med olja, grundfärg och toppfärg i två strykningar.

7. Måla knutbrädor
Knutbrädorna målar du oftast i samma färg som karmar och vindskiva. Om du behöver skarva till exempel vindskivan, så var noga med att olja och grundmåla ändträet lite extra.

 

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer