Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Måla om dina möbler

Skribent: 4myhome Datum: april 25, 2010Kategori: Bygg, renovering & Inredning, design, möbler

Måla om dina möbler – steg för steg guide

Har du inspirationen och fantasin för att måla om dina möbler, men saknar kunskaperna? Här kommer guiden som steg för steg hjälper dig att förvandla dina trista möbler till färgklickar i din vardag.

Dina inköp
Innan du sätter igång med själva målandet så är det en bra idé att investera i passande färg och utrustning. Receptet för en lyckad målning innehåller minst målartvätt, sandpapper, penslar och så klart en snygg färg. Se inköpen som en investering för framtiden och skaffa dig ordentlig målarutrustning direkt. En dålig pensel, till exempel, tappar ofta strån och håller inte alls lika länge som en bättre pensel. Dessutom skonar de bättre alternativen både dig och naturen genom att vara ergonomiska och miljövänliga.

Förarbetet
När du lyckats med dina inköp av färg och utrustning är det dags att rulla upp skjortärmarna och börja arbeta. Förarbetet innan du börjar måla är minst lika viktigt som själva målandet. Om möbeln går att plocka i sär så är det första steget. Skruva bort knoppar, ta ur byråns lådor och stolens sits. Möbeln ska sedan tvättas av noggrannt med bra målartvätt. Om du struntar i att tvätta av möbeln finns risken att smuts och fläckar gör att färgen inte fäster som den ska och att den senare lossnar.

Steg nummer två i förarbetet är slipningen av möbeln. Du behöver slipa möbeln för att bli av med gammal färg och än en gång för att den nya färgen ska kunna fästa. Du kan också behöva slipa och spackla möbeln för att bli av med ojämnheter i ytan. Vid större ytor fungerar en slipmaskin allra bäst, medan slipkloss och sandpapper är att rekommendera på mindre ytor.

Målningen
Om du inte vill göra din möbel riktigt personligt dekorerad med grässtrån och flygfän är inomhus den allra bästa platsen att måla på. Samtidigt som du slipper naturens avtryck riskerar du inte att målarfärgen torkar alltför snabbt i solen som kan göra att möbelns yta blir knottrig. Täck rummets golv med tidningspapper eller plast, och använd maskeringstejp om det är vissa delar av möbeln som inte ska målas. Om du väljer att måla med roller, välj en roller i rätt storlek och måla med pensel där inte rollern kommer åt.

Om du istället vill måla hela möbeln med pensel, ger färgen svar på vilken typ av pensel du ska använda dig av. För en vattenbaserad färg används syntetspensel och till oljebaserad färg passar en pensel av naturborst bäst. Hur många lager som ska målas och hur färgen ska strykas på är även det beroende på vilken typ av färg du målar med, och står på färgburkens anvisningar.  Kom i håg att rengöra penseln efter målningen. Oljebaserad färg tvättas bort med terpentin eller penselrengöring, medan vatten räcker till en vattenbaserad färg.

Till sist
Innan du stryker på nästa lager, kontrollera att möbelns första lager färg verkligen har torkat. Stryk på det andra lagret i samma riktning som det första. När alla delar av möbeln har torkat är det dags att skruva tillbaka knopparna, fästa stolsdynan eller skjuta in lådorna i byrån igen, och såklart – beundra din nymålade möbel.

Kreativa tips
När du har lärt dig att måla om dina möbler på rätt sätt, finns det en mängd olika kreativa sätt att få din möbel att passa just i ditt hem. Om du vill måla om en gammal trämöbel i äkta shabby chic stil till exempel, så får du strunta i reglerna lite. Knepet är då att börja med att måla om hela möbeln i en svart eller mörkbrun ton, som du sedan målar över med en vit färg. Därefter kan du skrapa eller sandpappra bort lite av den vita färgen för att få den svarta bakgrunden att lysa igenom på de ställen du tycker blir bäst.

Det kan också vara effektfullt att använda flera olika färger. Varför inte inreda barnrummet med en byrå där lådor, knoppar, ben och toppskiva målas i olika lekfulla färger? Eller handmåla egna blommotiv på stolen där du sedan placerar din största röda pelargon? Se bara till att följa våra tips om förarbetet grundligt för att få ett snyggt resultat och en bra hållbarhet även på din kreativa möbel.

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer