Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Ljussätt din trädgård!

Skribent: 4myhome Datum: maj 1, 2008Kategori: Belysning & Exteriört & Trädgård

<br/ >Våren är den bästa tiden att ljussätta trädgården. Starta gärna innan träd och buskar fått sitt bladverk och medan du ännu har gott om tid att planera och ändra, inför den mörkare delen av året. Medan du rensar och gör vackert i rabatterna kan du ta dig en ordentlig titt på din utomhusbelysning. Med rätt ljus kan din trädgård bli magisk under såväl sommar- som vintermånaderna.

 

Vad vill du se?

Börja med att fundera ut vad som är viktigt att kunna se genom fönstret eller när du kommer ut i trädgården på kvällen. Du inser snart att en enda lampa vid dörren sällan räcker. Gångar, parkering, garage och nyckelhål är sådant som kan vara bra att lysa upp ordentligt. Växterna som står dolda i mörkret får nytt liv i natten med lite belysning. En upplyst trädgård skapar också trygghet, du ser om någon obehörig rör sig på dina ägor och när du är bortrest har dina grannar möjlighet att hålla din trädgård under uppsikt.

 

Vad vill du visa?

Fundera över vad du vill ska synas i din trädgård. En vacker staty, en buske eller en damm kan vara väl värda att rikta en lampa mot. Men även en klippa, en grästuva eller enkel blomma blir till konstverk i effektfullt ljus. Tänk på att inte överbelysa, då kan effekterna förta varandra. Vacker belysning bygger på skiftningar mellan mörker och ljus. Undvik bländning. Se efter hur ljuset ser ut från olika håll, även från grannarna.

 

Skapa stämning

Lampor i, eller emot, ett vackert träd eller buske ger en stämningsfull effekt. Gör en skiss och variera placeringarna genom att blanda högt och lågt, olika typer av ljuskällor och ljusstyrkor. Experimentera dig fram och pröva dig fram hur du vill att ljuset ska falla; uppifrån, nerifrån eller från sidan.

Vandra runt i trädgården med en bygglampa och se vad som känns bäst. Varva fast belysning med sådan som går att flytta och ändra efter humör och säsong. Tänk på att ljuset inte ska blända vare sig grannarna eller dig själv inne i huset. Glöm inte bort det levande ljuset som komplement. Genom att blanda upp med lyktor, marschaller eller kanske en eldstad kan du skapa festlig stämning vardag som helg.

 

Vilken typ av lampor

Det finns en mängd olika typer av lampor på marknaden; solcellsdrivna, lågenergi och halogen bland annat. Alla ger de ifrån sig olika typer av ljus och du måste själv avgöra vad som passar dig och din trädgård bäst.

Tänk på att satsa på kvalitet. Dina lampor kommer utsättas för en hel del regn, snö, kyla och smuts genom åren. God kvalitet ökar chanserna att de håller längre. Glöm inte heller bort att sköta om och torka av dina lampor emellanåt så ger de ett bättre och klarare ljus.

 

Spar energi

Använd gärna lågenergilampor. Många watt ger inte bara höga elräkningar utan också ofta ett alltför starkt sken. Den på senare tid populära solcellsdrivna belysningen är ännu mer kostnadseffektiv. Genom att använda timer spar du energi och behöver inte tänka på att tända och släcka. Med flera timers som slår av och på vid olika tillfällen får du dessutom en spännande och effektfull trädgård.

 

Tänk på följande

Säkerheten är viktig. Använd jordfelsbrytare, bra kablar och bra armaturer. Anlita en fackman om du är osäker på hur elinstallationerna ska göras. Kolla upp vad som är legitimt att göra själv och vad som kräver en professionell installatör. Ta hjälp av försäljaren som säljer din lampa och kolla vad som krävs för installation av den belysning du köpt.

 

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer