Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Låt hemmakontoret inspirera

Skribent: 4myhome Datum: december 9, 2008Kategori: Inredning, design, möbler

Planera för bästa hemmakontoret

Har du svårt att få till ett bra hemmakontor, är du inte ensam. Förutsättningarna är annorlunda än i en lokal som planerats enbart för arbete och det är lätt att privata papper och åtaganden hamnar på samma bord. För det mesta har man kanske inte tänkt igenom hur arbetsplatsen ska fungera. Det är ett bra första steg. Och det finns en hel del du kan göra för att öka trivseln, vare sig du har ett helt arbetsrum eller en arbetshörna. Idag finns många smarta lösningar på möbler och förvaring. Men det allra viktigaste jobbet gör du själv – börja med att rensa och strukturera.

Rensa bort allt onödigt

För att du ska kunna koncentrera dig så bra som möjligt, bör miljön runt omkring dig vara enkel, ren och inte distrahera. Högar av papper, oavslutade projekt, sådant som ska eller borde åtgärdas, räkningar som ska betalas osv ger en känsla av stress. Bäst är att åtgärda alla snabba ärenden så fort papperet kommer i din hand. Sådant som tar längre tid och ska åtgärdas vid ett senare tillfälle, kan du samla i en speciell mapp, pärm eller låda.

Undvik att ha många småsaker framme, fullt med lappar på anslagstavlan eller bordet. Skriv in telefonnummer i telefonboken/almanackan och nöj dig med en samlad kom-ihåg-lista som inte är för lång. Passa på att gå igenom allt, kasta eller sälj sådant du inte längre behöver och sortera undan det du inte använder så ofta. Det du använder dagligen ska däremot vara lättillgängligt för att du ska kunna sköta arbetet så smidigt som möjligt.

Satsa på förvaring

Ordning och struktur, gör det lättare att hitta det du behöver och hjälper dig att fokusera på det du ska göra. En förutsättning för att kunna hålla ordning är bra förvaringslösningar. Gör upp ett system för hur olika papper ska förvaras. Tänk efter vad som fungerar bäst för dig – pärmar, mappar eller tidskriftssamlare? Annat kan förvaras i snygga lådor, på hyllor eller i skåp.

En enhetlig färgskala på pärmryggar och lådor ger ett lugnare intryck. Skriv tydliga etiketter som berättar vad innehållet är, så hittar du snabbare. Även om du vill hålla kostnaderna nere, är det värt mycket att satsa några kronor på bra förvaringslösningar. Ofta kan man också hitta snygga alternativ till relativt låg kostnad.

Sitt rätt

Arbetar du dagligen från ditt hemmakontor, är det ännu viktigare att planera det med omsorg och att tänka till på ergonomin. Möblera så att du får bra dagsljus och komplettera med mer allmänbelysning och punktbelysning där det behövs. Enligt feng shui ska man sitta i kraftposition för att vara i balans. Det innebär att man ska ha överblick över rummet. Pröva att känna efter hur det känns att sitta på det sättet med ryggen mot en vägg.

Rent praktiskt är höj- och sänkbara bord och stolar perfekta kontorsmöbler. De kan anpassas individuellt och ger dig möjlighet att variera arbetsställningen under dagen. Passar inte eller vill du inte ha en sådan lösning, försök ändå att tänka på att du sitter så bekvämt som möjligt och belastar rätt. Bland annat bör du kunna ha fötterna plant på golvet, annars kan du behöva ett fotstöd.

Se även till att bordsskivan är tillräckligt djup så att datorskärm och tangentbord är på bekvämt avstånd från dig. Datorskärmen bör vara en armslängds avstånd från dina ögon. Tangentbordet ska stå så att du kan få stöd för handleder och underarmar. Tänk på att en arbetsplats också kan vara ett äldre skrivbord, en bänkskiva med ben och hurts, hyllplan, ett skåp med utfällbar klaff eller ett fristående bord – bara det är bekvämt och trivsamt för dig.

Ordna maskiner och sladdar

Datorer och kontorsmaskiner är självklara i de flesta kontorsmiljöer, även i hemmet. Däremot är det inte självklart var de ska stå. Datorn framför dig förstås, men försök att hitta andra placeringar för skrivare och annat. Kanske kan du ordna plats i en bokhylla, garderob eller på en hylla under arbetsbordet. Med maskinerna följer också ett antal sladdar som gärna trasslar ihop sig och samlar damm. Sno ihop sladdarna så blir det enklaret att städa och ser mindre rörigt ut. Det finns flera smarta lösningar i form av kabelrännor, sladdvindor och klämmor.

Pausa och rör dig

Ett tips som inte gäller inredningen, men välbefinnandet är ta pauser. Rör på dig, sätt klockan på ringning och ta en micropaus var 20:e minut. Rulla axlarna, sträck och tänj, gå till köket och drick ett glas vatten. Försök också att planera din arbetsdag så att du kan ta en lunchpaus och eventuellt en promenad mitt på dagen.

Skapa trivsel och inspiration

Arbetsplatsen ska inte bara vara effektiv utan också inspirerande. Vad inspirerar dig? Lägg en stund på att fundera över detaljer som skulle kunna öka din arbetsglädje. Det kan vara små detaljer som inte behöver kosta så mycket men ger en känsla av välbefinnande. Har du plats kan du kanske ordna en avkopplande del med en skön fåtölj där du kan sitta när du läser igenom papper mm. Annars kan du välja förvaringsdetaljer i en färg du gillar, sätta upp en bild som inspirerar dig, välja almanacka och pennor med omsorg, kanske ordna möjlighet att lyssna på musik osv.

Korta tips för en inspirerande arbetsplats

– Åtgärda och sortera in papper innan de blir högar av dem.
– En enhetlig färgskala på pärmar, mappar och lådor ger ett lugnare intryck.
– Det du använder dagligen ska vara lätt att nå.
– Skippa lösa lappar, skriv in på rätt plats eller samla till en kort och tydlig lista.
– Hittar du inget bord i rätt format? Gör ett eget av en köksbänkskiva, lägg till ben och en fristående hurts.
– En hurts med hjul gör det lätt att städa.
– Placera datorskärmen på en armslängds avstånd från ögonen.
– Ta pauser, rör på dig och drick vatten.
– Ett kontor ska fungera effektivt, men ändå vara trivsamt – anpassa efter din smak.

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer