Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Installera kamin i sommarhuset

Skribent: 4myhome Datum: oktober 2, 2017Kategori: Uppvärmning

Varmt, skönt, ekonomiskt och mysigt

En öppen spis i sommarstugan hör liksom till. Tänk att komma ut på landet en kulen höstdag och tända en sprakande brasa i kaminen. Det finns få saker som skapar mer stämning än en öppen spis, kakelugn eller kamin. En fårskinnsfäll framför brasan och tända ljus gör den romantiska bilden komplett. Den här sommaren är en kamin nästan nödvändig för att få lite värme, tyvärr. Men vad väljer man då? Och var ska eldstaden placeras? 4myhome ger dig lite tips och inspiration om du funderar på att skaffa kamin till ditt sommarhus. Det finns många fina och effektiva eldstäder att välja mellan idag. Förutom att du skaffar en värmekälla, får du en fin inredningsdetalj som förhöjer stämningen och värdet på ditt hus. En kamin är en investering så det gäller att sondera lite före köpet.

Vilken typ av eldstad ska jag välja?

Det finns öppna spisar, kakelugnar, kaminer och insatser. En snabb jämförelse ger följande:
1. Öppen spis ger snabb strålvärme, ger ingen eftervärme, 5 -12% verkningsgrad.
2. Öppen spis med spiskassett har viss uppvärmningstid, fungerar som kompletterande värmekälla,ger viss eftervärme och har 40 – 60% verkningsgrad.
3. Kamin i gjutjärn eller plåt har kort uppvärmningstid, är en effektiv värmekälla, ger viss eftervärme och har 60-80% verkningsgrad.
4. Gammal kakelugn/rörspis har viss uppvärmningstid, viss strålvärme,är en effektiv värmekälla och ger lång eftervärme, kräver regelbunden eldning och har 40-60% verkningsgrad.
5. Ny kakelugn/sandugn har viss uppvärmningstid, ger viss strålvärme, är en effektiv värmekälla, ger lång eftervärme och kräver regelbunden eldning. Har 40-90% verkningsgrad.

Bästa placeringen

Det är viktigt att placera den nya eldstaden på ett säkert ställe. Den bör inte hamna i drag eller mitt i gångstråk. Den ska också placeras minst 5 cm från brännbar vägg (som t ex trä- eller gipsvägg). Man ska helst kunna njuta av elden från soffgruppen och samtidigt ha viss överblick över rummet och eventuellt ut över landskapet eller havet genom fönstret. Viktigt är också att kolla hur skorstenen ska dras. Optimalt är att dra den rakt upp från kaminen. Kolla också att golvet håller för tyngden från den nya pjäsen.

OBS! Glöm inte att skicka bygganmälan till kommunen och anlita en fackman för konstruktionen.
 Slutligen bör du låta en skorstensfejarmästare inspektera eldstaden innan du använder den.

Läs även våra relaterade artiklar:

sandugnen

Sandugnen

 

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer