Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

I ett hus som Stenhuggarns…

Skribent: 4myhome Datum: oktober 18, 2010Kategori: Övrigt

I ett hus som Stenhuggarns   
  

Läs Mys krönika om flytten ut till ett litet rött hus på landet…

Vi har blivit med hus. Ett hus med lutande golv och för låga dörröppningar. 
Det hela började med att jag och min sambo samtidigt fick den briljanta idéen att vi skulle börja plugga och lägga grunden till ett fast liv. Det som var ännu mer genialiskt var att vi hade att välja på att leta bostad i Stockholm, där jag skulle plugga, eller Uppsala, där hans program fanns.

Efter att ha försökt flirta in oss för att få hyra fräscha, centrala lägenheter till överpris i andra hand och kört bli-tjenis-med-Uppsalas-hyresvärdar hela sommaren lång, gav vi sakta upp bostadsjakten. För att göra en lång historia kort, det fanns inte en enda superbra, eller ens en hemskt dålig lägenhet, kvar i varken Stockholm eller Uppsala. Bostadsbrist kallas det visst. Då plötsligt en dag dök ett litet hus upp på blocket. Två mil söder om Uppsala, vita väggar, tre rum, beläget nära ett slott och en av Mälarens vikar. Vi bestämde oss för att det skulle vi hyra innan vi ens hade sett huset, och jakten på bostad var över.

Någon vecka innan höstterminen drog igång flyttade vi in i vårt lilla röda hus med blå dörr. Sakta men säkert smög sig husets små mindre bra egenheter fram. Vi upptäckte att golven i det lilla huset lutar, så att allt runt som placeras på golvet snabbt förflyttar sig till andra sidan rummet, och som gör att alla lister ser sneda ut. Rummena i sin tur är så små att vi fick ta isär vår nyinköpta tvåsitssoffa från Furionova och använda ena delen som fåtölj för att den skulle få plats. Dörröppningarna är även de gjorda för små människor, vilket ger min sambo, som är över 1,8 meter lång, bulor i huvudet varje dag.

Den dåliga isoleringen i huset gjorde att vi, även som nyinflyttade under sensommaren, fick packa upp vinterutstyrsel som tofflor eller fleecejacka. Tanken att ställa sig naken i duschen när det är som allra kallast känns som tortyr, vilket gör att hunden känns renligare än oss vissa dagar.
När huset nu snart ska börja eldas upp med ved får vi öva in att börja svara våra vänner med “nej, jag kan inte följa med och fika och nej, jag kan inte stanna kvar och jobba med grupparbetet, jag måste hem och elda.”
Så var det det där med mobiltäckningen. När mobilen ringer och vi är inne i huset får vi snabbt kasta på oss en jacka och stövlar, hurtigt springa ut på närmaste åker, för att försöka få täckning. Det är inte alltid det lyckas och då får vi be om att få ringa upp personen nästa gång vi är inne i centrala Uppsala…

 
Vi börjar ändå så sakta vänja oss av med bekvämligheterna, som de centrala lägenheterna vi senast kallat “hem”, innebar och anpassa oss till denna nya form av boende – boendet i ett torp från 1800-talet. Huset har tidigare varit bostad åt traktens Stenhuggare, som flyttade in i vårt kök och vardagsrum under början av 1900-talet. Även om tiden har gått och huset byggts om så kallas huset fortfarande “Stenhuggarns” i byn och en halvfärdig gravsten finns kvar som ett bevis i en närliggande skogsdunge. Jag antar att när ett hus har så många år på nacken och har rymt så många människors historia kan man leva med dess egenheter. För trots alla sneda lister och taskiga mobiltäckning som vårt lilla röda hus bjuder oss på dag efter dag, så lever vi lyckliga som få innanför våra vita knutar.

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer