Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Dags att höststäda trädgården

Skribent: 4myhome Datum: oktober 1, 2017Kategori: Exteriört & Trädgård

Städa och förbered för nästa års blomsterprakt

Hösten kan kännas som trädgårdssäsongens avslutning, men den är på sätt och vis också en start på nästa trädgårdsår. Det är nu det är dags att plantera vårlökar och samla fröer till nästa års blomsterprakt! Vad är viktigt och vad är mindre viktigt att göra innan vintern kommer? Här får du tips på höstsysslor som ger din trädgård bästa starten när vårsolen börjar lysa.

Städa perennrabatter

Ofta vill vi städa rabatterna så att de är i fint skick till våren. Men de flesta trädgårdsmästare, ger rådet att låta dem vara. Vissna blad, stjälkar och fröställningar hjälper snarare växterna att klara sig genom vintern. De skyddar mot fukt, kyla och vind. När den starka vårsolen kommer, skyddar de även mot den. Därför kan du gärna låta det vissnade vara kvar. Gamla fröställningar och blomställningar är riktigt vackra där de står. Många av perennerna fröar också av sig och kan ge nya plantor nästa år. Sjuka växter och ogräs är däremot bra att ta bort.

Samla frön

Samla frön till nästa års blomsterprakt. Visst går det att köpa nya frön, men så här vet du att just dina favoriter får nytt liv. Lossa fröna från sina fästen när det är torrt väder, gärna på eftermiddagen. Rensa bort skräp och låt dem torka. Förvara fröna i kuvert, små påsar, hopvikta kaffefilter eller burkar. Skriv sort och datum så är det lättare att hålla ordning. Lättspridda blommor som akleja, ringblomma och vallmo kan du till och med pröva att bara skaka lätt där de står så att fröna sprider sig direkt i rabatten.

Plantera vårens lökar

Visst är det härligt att tänka på nästa års blomsterprakt. Både att samla frön och att plantera vårlökar är lustfyllda sysslor just för att de är starten på ett nytt trädgårdsår. Lökväxter är lättodlade och när de väl är i jorden återkommer de år efter år. Narcisser (påsk- och pingstliljor) är mest lättodlade. Gräv ner dem 10-15 cm i jorden. Med stor sannolikhet kommer de att glädja dig i vår och många fler vårar. Narcisser har fördelen att de ratas av rådjur och harar. Snödroppar, scilla, krokus, pärlhyacinter och tulpaner är andra lökar som det är hög tid att plantera nu. Se till att välja färska lökar i butiken och plantera dem snabbt så de inte riskerar att torka. Snödroppar är känsliga och bör helst planteras tidigt på hösten för att klara sig. Har du missat det, kan du vänta till våren eftersom snödroppar numera säljs i kruka ”in the green” för vårplantering. De lökar som planteras på hösten bör hinna rota sig innan tjälen kommer. Tåligast för sen plantering är tulpanlökarna som i delar av landet kan sättas så sent som i december. Läs mer om lökplantering i vår artikel ”Förbered våren – dags att plantera lökar”.

Buskar och träd

Oktober är en bra månad för att plantera fruktträd, buskar och häckplantor. Däremot är det bättre att vänta med att beskära träd och buskar. Bästa tiden för det är under vårvintern. Vill du kan du ta bort gamla grenar som ser skräpiga ut.

Räfsa löv

Att räfsa löv brukar vara en höstsyssla som inte alltid är så populär. Faktum är att du kan hoppa över den om du har måttliga mängder löv. Maskarna drar ner löven i jorden och omvandlar dem till värdefull näring. Ett trick för att påskynda processen är att köra över löven med gräsklipparen så att de blir mer finfördelade. Har du stora mängder löv kan det dock vara idé att räfsa undan en del. En annan anledning till att räfsa är att löven också kan använd som näring för andra växter i trädgården. Räfsa in dem under buskarna eller lägg dem på rabatten, eventuellt med några pinnar över löven så att de hålls på plats. Så småningom förvandlas löven till mull som förbättrar jorden.

Vattna vintergrönt

Innan tjälen sätter sig, är det bra att vattna dina vintergröna växter. Rododendron och barrväxter behöver en rejäl rotblöta under hösten. När jorden sedan är frusen kan de inte längre ta upp vatten via sina rötter. Då behövs den här reserven.

Gräva om grönsaksland

Vanligtvis behöver du inte gräva om grönsakslandet. Vill du luckra upp jorden eller har lerjord, kan det dock vara bra att gräva om/vända jorden och låta jordkokorna ligga kvar. Dessa fryser sönder under vintern och blir fin jord till våren. Naturligtvis är det bra att rensa bort ogräs för att få en bättre start.

Ta in känsliga sommarlökar och växter

Skydda dahlior, gladiolus och senblommande lökväxter med fiberduk om någon enda frostnatt är att vänta. Gräv sen upp och ta hand om dina frostkänsliga lökar och knölar innan det blir för kallt. Förvara dem torrt och svalt, t ex i sand eller torvmull.
Köldkänsliga växter i krukor som fuchsior, pelargoner, änglatrumpeter, oliv- och citrusträd bör tas in så fort nätterna blir kyliga. Förvara växterna svalt 5-10 plusgrader och ljust så klarar de sig bäst. Se till dem då och då under vintern, ge lite vatten och plocka bort vissna blad så att inte svampsjukdomar får fäste.

Ställ undan utemöbler

Bär undan möbler som du vill ska hålla sig fina längre. Plastmöbler mår inte bra i kyla och trämöbler klarar sig bättre om de slipper bli onödigt blöta. Kanske kan de stå under tak. Försök ändå att spara någon sittplats i trädgården, för fortfarande är det härligt att sitta ner en stund och betrakta trädgårdens förändringar.

Städa och gör rent

Ta in ömtåliga krukor så att de inte fryser sönder i kylan. Töm dem först på jord och skräp och skrubba eventuellt ur dem med borste och vatten. Ta in trädgårdsredskap – tvätta, torka och olja in om det behövs. Det är förstås inget måste, men redskapen håller längre och det är härligt att plocka fram rena redskap i vår.

Skydda växterna

En del känsliga perenner, rosor, kryddor och andra växter behöver extra skydd mot kylan. När marken frusit på ytan kan du täcka dem med ett rejält lager torra löv och/eller granris. Bor du där det faller mycket snö, kan det vara idé att skydda känsliga växter och buskar genom att ställa glesa trälådor över dem så att de inte knäcks av tyngden. Vanligtvis räcker det dock att borsta av snön med en kvast.

Plantera höstfägring

Även om det nu är dags för trädgården att vila, finns det en del du kan göra för att ge den mer liv även under vinterhalvåret. Dekorera med frosttåliga växter i krukor eller korgar. Utbudet av tåliga växter har blivit betydligt större, vilket ger oss möjlighet att ha växter ute nästan hela året. Läs gärna vår artikel ”Förläng sommaren med tåliga växter i krukor och korgar” för mer tips och idéer. Se till att ha lite belysning som bäddar in din trädgård i ett magiskt sken när mörkret faller.

Stanna kvar ute

Även om det är kyligare är det fortfarande härligt att vara ute och det går till och med utmärkt att äta ute ett tag till. De börjar bli kallt för långa måltider vid dukat bord om du inte har ett växthus att vara i, men det går att äta enklare mat. Gör i ordning en värmande soppa som är lätt att dricka eller äta, förbered goda smörgåsar eller grilla korv. Något annat som passar att grilla är äpplen. Lägg hela äpplen på grillgallret eller sätt dem på pinnar och grilla tills de börjar bli genomskinliga och mjuka. Fika med te, kaffe, varm lingon- eller äppeldryck, bullar eller muffins. Ha det gott i höstträdgården!

Gurkörtfrö

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer