Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Höstens trender 2010

Skribent: 4myhome Datum: augusti 19, 2010Kategori: Inredning, design, möbler

Spännande inredningshöst

Vi går en spännande inredningshöst till mötes! Det skönjs mycket nytt på trendhimlen just nu och de vita, minimalistiska hemmen kommer att lysas upp och livas upp av möbler, mattor och assecoarer i starka färger. Vitt är fortfarande inne men nu i mer genuina former med mer struktur i ytan och mer patina. Väggfärgerna drar mot ljusa, oklara, pudrade pasteller. Även mörkare väggar kommer, antingen mönstade eller med olika träpaneler. Vi går mot en konstrasternas tid där det är helrätt att till exempel placera ett skirt kristallföremål mot en rå, mörk trävägg.

Några ledord för höstens trender är:

 • Patina och luggslitet; det ska vara råa material, genuint och gediget. Gråfärgat trä som ser ut som drivved kommer starkt i i hyllor, skåp, lyktor och bänkar.
 • Vintageinspirerat; dvs tillbaka till en annan tid, till gamla förebilder och former, då kvalitet var av stor vikt.
 • Klassicism; vi ser en renässans för de klassiska formerna. Det kantiga antar rundare former och soffor och fåtöljer uppträder i klassiska snitt.
 • Färg, mönstermix; många olika färger, gärna starka och inte bara som accenter utan på hela möbler, samt vågade mönstersammansättningar.

Färgsättning

Svart är den mest populära basfärgen, men brunt kommer snabbt som en alternativ bas i hemmet. Blått i olika nyanser är superhett och trendigt i höst och rött bryter som soletär eller accent. Även grönt kommer som i nya nyanser och gult à la 80-tal ser vi också, såsom ljusgula sammetssoffor. Orange som var hett på 70-talet blir pricken över i i en grå inredning! Skogens dämpade och lugna färger är också sköna och gångbara alternativ på hösten; inred med lingon, mossa, ljung, bark och rost.

Rödmetall kommer starkt som komplement till tidigare metallfärger som guld och silver. Koppar dyker upp i lampor och möbeldetaljer.

Runda former

Nytt är också oregelbundna och oväntade former på både väggar och möbler. Man strävar efter att hitta en bruten symmetri i rummet.  Oregelbundna hyllor, kanske försedda med led-ljus som kommer starkt och integreras i möbler som intressanta blickfång. Sofforna är vinklade, oregelbundna eller halvmåneformade och får högre ryggar och armstöd. I höst ska det vara en soffa att krypa upp och koppla av  i. Det allra senaste är ett mellanting mellan säng och soffa, en “krypa-upp-i-soffa”, som ytterligare visar det lite nonchalant, slarviga hemmet som vi ser i höst. Stilen är chosefri, casual och inte  i närheten av den minimalism som rått under några år. Man värdesätter nu också funktionalism och lekfullhet i möblemanget. Dagens medvetne konsument har höga krav på etik och ekologi, vilket också präglar produktionen av de nya möblerna och inredningen.

Mattor

Ryamattorna håller fortfarande och kommer i massor av färger. Ett bra drag i miljötänkandets tecken är den nya trenden att återanvända mattor som klipps itu och sys ihop till “patch-work” eller lapptäcke-mattor. Flätade optiska mönster ser vi också på mattfronten. Nytt och kul!

Trädgården

Även trädgårdarna ska inredas i allt högre utsträckning. Vi ser mönstersatta trädgårdar med ytor som är kreativa skapelser av gräs, sten och trä. Utebelysningen blir alltmer raffinerad och det händer att man ser lampor på altaner och uteplatser som liknar inomhusbelsyning. Träspaljéer, skärmar och trärena möbler med textilier i en eller två färger gäller, även här är blått en riktig trendfärg.

 

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer