Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Härligt med egen pool!

Skribent: 4myhome Datum: mars 23, 2008Kategori: Bygg, renovering & Trädgård


Egen Pool – en härlig lekplats för stora och små
En alldeles egen swimmingpool på tomten kan numera bli verklighet för många. Att slippa bege sig till överfulla badstränder varma sommardagar utan istället svalka sig i den egna trädgården, är skäl som göra att många husägare investerar i en egen pool. Nöjda föräldrar ger sina badsugna telningar en stor, härlig lekplats på tomten. Barnen blir vattenvana och lär sig simma lekande lätt. Både barnkalas och vuxenfester blir härliga poolparties! Att duka upp en buffé vid poolen skapar trivsel och feststämning. När skymningen faller blir poolen ett upplyst smycke som för tankarna till Medelhavet.

Håll dig i trim
Även ur tränings- och motionssynpunkt är poolen perfekt. Här tar du ditt morgondopp, dina dagliga simturer mot jetstrålen, din vattengympa eller bara vattenleker med barnen och förbränner en hel hög med kalorier. Varför inte stressa av med en skön kvällssimning?

Ovanjordspool eller markpool?
Det finns flera olika lösningar för ett poolbygge. De tre vanligaste är ovanjordspool, markpool, dvs nergrävd, eller en gjuten pool – i kostnadsordning. Vilken man väljer är naturligtvis en penningfråga, men också en estetisk fråga. Vad passar bäst på just din tomt? På en helt slät tomt passar sällan en ovanjordspool. Den smälter inte in i miljön utan blir “utslängd” och i ögonfallande. En markpool däremot kan förhöja intrycket av själva tomten. Att gräva ner poolen för naturligtvis med sig kostnader för schaktning, förutsatt att man inte vill göra det jobbet själv. Men även en ovanjordspool kräver visst markarbete, som till exempel anläggande av grusbädd.

Poolens läge
Det gäller att tänka till när man bestämmer var poolen ska placeras. Det idealiska är att ha poolen på tomtens soligaste plats och med naturligt eller ett byggt vindskydd. Ett barnsäkert poolöverdrag är ett lagkrav om poolen inte omges av staket med låsbar grind. Överdraget behåller dessutom värmen i poolen under svala nätter och hindrar djur att falla i.

Kolla regler och markförutsättningar innan du sätter spaden i jorden
När man ska gräva för en pool under marknivå, bör man mäta var grundvattennivån ligger samt hålla reda på var elledningar och liknande går så att det inte blir några otrevliga överraskningar. Byggnadsnämnden i din kommun har klara regler för hur nära tomtgränsen du får bygga och om det är ok att marknivån höjs. Kontakta gärna ett poolföretag som ofta erbjuder kostnadsfria hembesök där de hjälper till att finna det optimala poolläget. På en suterrängtomt kan en ovanjordspool bli en perfekt lösning då man fogar in den på plats och sedan bara fyller upp på den “nakna” sidan, alternativt bygger ett trädäck runt om.

Val av poolduk
Pooldukar brukar vara klassiskt turkosblå till färgen. De senaste åren har mosaikmönstrade pooldukar blivit populära. Duken spänns över den ram som poolstommen är byggd av och är mycket tålig.

Poolen ska vara snygg att se på
Poolen ska vara snygg, det är vi nog alla överens om. Idag kan du få nästan vilken form du vill; rund, kantig, oval och till och med hjärtformad. Djupet kan variera, beroende på användningsområde, men rekommenderas till mellan 100 till 140 centimeter med en plan botten, vilket fungerar för lek och dykning från kanten.

Poolens omgivning
Kring poolen bör man lägga trätrall, stenplattor eller betong för att slippa få ner gräs, löv och annat skräp i vattnet. Bor man i ett område med många passerande vill man kanske ha ett insynsskydd. Med små barn i huset är det också bra att få överblick över poolområdet från fönstren. Tänk på att barn som inte bottnar ska vara försedda med flytväst i närheten av poolen och de ska inte lämnas ensamma att bada. Tyvärr inträffar alltför många drunkningsolyckor i obevakade ögonblick.

Rengöring och skötsel
När poolen är klar krävs det lite underhållning av den. Vattnet i poolen renas med hjälp av pumpar, filter och klor. Filtren är oftast sandfilter genom vilket vattnet pumpas. Klortabletter, eller en klorautomat, är ingen större investering. Dammsugare som kopplas till utsuget fungerar bra, men kräver lite arbete. Det finns också automatiska dammsugare som håller poolen ren. Om man håller efter poolen kontinuerligt och plockar upp skräp, dammsuger och kollar klor och PH så tar skötseln inte mycket tid, ungefär en kvart i veckan.

Uppvärmning
Att värma upp poolen med el kan bli dyrt. Då är det smartare att installera solfångare eller att använda sig av en värmeväxlare om man har jord- eller bergvärme. Det har blivit populärt med poolvärmepump och solfångare, vilka gör att du under säsong kan klara dig med tämligen små utgifter trots att du håller en temperatur på 27-28 grader.

Vad kostar kalaset?
Vad slutnotan blir beror mycket på dels hur mycket arbete du gör själv och dels på de tillval du gör. De sistnämnda kan bli dyra. Här kan man välja mellan bland annat poolstege eller trappa, belsysning, musikanläggning, Jet Stream, automatiskt pooltak och självgående dammsugare. Kostnaderna för själva bassängen varierar också kraftigt mellan olika företag, beroende på material och service. En ovanjordspool på cirka fem meter i diameter av god kvalitet kostar omkring 60 000 kronor, men visst går det att få tag på enklare varianter för några tusenlappar, men dessa är mer plaskdammar än pooler.

Ett markpoolspaket i populäraste storleken, 4×8 m, ligger på cirka 90 000 kronor. Om man väljer att ta in entreprenörer för hela arbetet kan slutnotan hamna på 150 000 kronor. Man kan också gjuta en pool på plats istället för att köpa en prefabricerad. Dessa kläs ofta med mosaik eller kakel. Kostnaden för denna lyxvariant drar dock iväg rejält, upp emot en halv miljon kronor får man vara beredd på att betala. Poolen blir också tung och frestar på markunderlaget. Den behöver tömmas på vatten under vinterhalvåret, eftersom kaklet annars kan ta skada vid frysning.

Läs mer om “vattenvård” och “vårstart/nystart” i 4myhomes övriga artiklar under kategori Pool – Spabad!
Vi önskar en skön simtur!

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer