Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Gratis värme från solen

Skribent: I Hult Datum: mars 9, 2011Kategori: Uppvärmning

Efter två riktiga vargavintrar i vårt land är vi många som våndats över skyhöga elräkningar oavsett vilket värmesystem vi har. Visst låter det då som en utopi att kunna hämta gratis värme någonstans ifrån?! Detta är faktiskt möjligt genom att använda solenergi. Med ett par solfångarmoduler på taket hämtar du gratis värme under en stor del av året, 6-7 månader beroende på var du bor, och kan på så sätt jämna ut den totala uppvärmningskostnaden för ditt hushåll.

Kombinera olika värmekällor

Kalmarföretaget Euronom har utvecklat ett brett värmeprogram som är mycket flexibelt. “FlexiFuel”, som det heter, gör det möjligt att ansluta olika värmekällor till huvudsystemet. Som grund har man kanske en ackumulatortank ansluten till värmepump, bergvärme, fjärrvärme, pelletspanna, el- eller vedpanna. Dessa kan med fördel kompletteras med till exempel vedkassett när det är som kallast och med just solfångare under vår, sommar och tidig höst.

“Folksolfångaren”

Euronom, som har Sveriges bredaste solfångarprogram, lanserar nu en mycket prisvärd solfångare av ypperlig kvalitet med högt utbyte. Produkten heter ExoSol P2.4 och kostar bara runt 6.500 kronor per modul. Ett riktigt ”folkpris” som gör investeringen möjlig för de flesta av oss. Solfångaren värmer ditt varmvatten gratis. Utöver varmt vatten i kranen får du också gratis uppvärmning av huset om du har vattenburen värme.

Så här är plana ExoSol P2.4 uppbyggd

ExoSol P2.4 är en plan solfångare, tillverkad av härdat glas med låg järnhalt vilket ger över 90 % genomsläpplighet och ett mycket effektivt uppfångande av solens strålar. Den har en absorbator i koppar och utbytet är 431 kWh/m2/år (sp.se). Mineralull av lågemissionstyp ger extra bra isolering och lång livslängd. Ramen, av eloxerad aluminium med baksida av polypropylen, är försedd med hål för dränering av vatten och avluftning av eventuell kondens. I solfångarrören finns så kallad ”värmebärande vätska”. Den idealiska värmebärande vätskan är vatten, men för att undvika att vätskesystemet fryser måste man tillsätta glykol. Andelen glykol bestäms av var i landet solfångaren ska placeras. Som värmebärarvätska rekommenderar Euronom ”Tyfocor LS”, som levereras färdigblandad och är en vattenblandad miljövänlig polypropylenglykol som klarar både kyla som värme.

Så monterar du solfångaren

ExoSol P kan enkelt installeras fritt på marken eller på ett plant tak med hjälp av ett stadigt stativ tillverkat av aluminiumprofiler som kan köpas till. Stativet förankras ordentligt med rostfria skruvar så att det klarar hård vindstyrka. Belastningen av snö och vind får maximalt uppgå till den kraft som motsvarar 1000 Pa. Solfångaren kan även monteras på vägg eller på lutande tak i godtycklig vinkel mellan 0º (horisontellt) och 90º (vertikalt). Vinkel under 30° bör man undvika för att upprätthålla de självrengörande egenskaparna. ExoSol P solfångare kan anslutas i serie eller parallellt. Parallellt montage, så kallat batterimontage, är vanligast. Flexibla kopplingar gör det möjligt att koppla samman ett stort antal solfångare.

Underhållsfritt, men se över dina solfångare då och då

För att dina solfångare ska fungera på bästa sätt bör du se över dem ungefär var tredje månad. Det är normalt inte nödvändigt att rengöra kollektorerna, eftersom de är utformade så att de rengör sig själva när det regnar, men om de blivit mycket nedsmutsade av damm, löv, fågelträck eller liknande kan man rengöra dem med vatten och ett milt rengöringsmedel typ diskmedel. Man ska dock tänka på att aldrig rengöra dem vid starkt solsken. En gång om året bör anläggningen inspekteras av behörig installatör.

 

 
Solvärmesystem, värmepumpar, biobränsle-pannor
Webbplats
0480 – 221 20
info@euronom.se

 

 

Läs mer

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer