Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Ge dammen liv med vattenväxter

Skribent: Eva Fanqvist Datum: juni 13, 2013Kategori: Trädgård

Att planera växtligheten kring en damm är roligt, men skiljer sig en del från att välja grönska till övriga trädgården – inte minst för att växterna också har en viktig roll för att hålla vattnet klart och friskt. Här får du tipsen som gör det lättare att planera och hitta rätt.

En damm i trädgården är en rikedom. Med grönska i och runt vattnet blir den levande och personlig. För att dammen ska bli just den plats du vill ha, kan det vara bra att tänka igenom helheten innan du bestämmer det exakta urvalet av plantor.

Stil och uttryck

Fundera på hur intrycket ska bli, frodigt och överdådigt eller enkelt och sparsmakat? Vill du ha höga eller låga växter runt dammen eller en blandning? Bara grönska eller också färginslag av blommor? Vid en naturdamm passar det oftast bäst att efterlikna naturen i valet av växter och färgskala. Till en modern damm med raka kanter kan det istället vara effektfullt att koncentrera sig till färre antal växter, det kan också passa att ta i mer med färgerna.

Läge

De flesta växter som passar i dammen vill ha mycket sol, ofta rekommenderar man minst 6 timmar solljus per dag. Men en damm i skuggan kan vara minst lika vacker, däremot begränsar läget växturvalet något. Fördelen är att alger inte utvecklas lika lätt i skuggan. Vill du ha höga växter kan det vara bra att tänka på hur skuggorna från dem kommer att påverka den övriga växtlighet och vattenspegeln.

Friskt vatten

Grönska är vackert ihop med vatten, dessutom hjälper växterna till att hålla vattnet klart och friskt. Helst ska det finnas flytväxter, undervattensväxter och sumpmarksväxter (övervattensväxter). Sump- och flytväxter med stora blad skyddar även fiskarna från solen.

Flytväxter

Flytväxter flyter fritt på vattenytan med hängande rötter eller är förankrade i bottnen. Bladen skuggar vattenytan och hjälper till att hålla vattnet svalare. Många flytväxter ger också fiskynglen skydd. Tips på flytväxter är; vattenaloe som får vita blommor och har mycket bra vattenrenande egenskaper, mossbräken som är en liten flytande ormbunke och sjönöt med gröna och gulröda blad. Musselblomman har tjocka blad och förökar sig snabbt, men behöver skyddas från för stark sol som ger skador på bladen. Detsamma gäller för vattenhyacint som är en tropisk vattenväxt som hjälper till att förebygga alger. Tyvärr blommar den sällan i vårt klimat.

Näckrosor är vackra och blommar länge, vilket gör dem populära i dammar. Färgerna kan vara vita, gula, rosa, röda och det finns också sorter som skiftar i färg. Näckrosor är lättodlade, men har några krav som måste uppfyllas för att de ska trivas och blomma – de behöver mycket sol, ljus och värme och bör placeras på en varm vindskyddad plats.

Undervattensväxter

Undervattensväxter lever under vattenytan och hjälper till att syresätta vattnet. Några exempel på undervattensväxter är; olika sorters slinga, hornsärv som är tålig och härdig, hästsvans liknar små minigranar, vattenblink blommar med små vita blommor samt vattencrassula och vattenpest som båda växer snabbt.

Sumpmarksväxter

Området i övergången mellan vatten och mark är vattenmättat och kallas sumpzonen. De växter som planteras där kallas sumpmarksväxter eller övervattensväxter. För det här området finns mängder av växter att välja mellan. Några exempel är kabbeleka som blommar tidigt på våren med solgula blommor, förgätmigej och bäckveronika som båda har ett lågt krypande växtsätt som passar vid dammkanten, ranunkel med gula blommor och olika typer av svalting.

Iris är vacker vid dammen, flera av sorterna som strandiris, glansiris och brokiris är tåliga och blommar i blått eller blålila – men det finns många sorter som passar bra i den här typen av jordmån.

Gräs som är dekorativa vid dammen är till exempel blodgräs som är grönt med blodröda toppar, strimsäv som är tåligt och lättskött, hundstarr som bildar stora tuvor och kalmus som är ett härdigt gräs med mörkt gröna blad och kryddig doft.

Plantering

Vattenväxter planeras när vattnet värmts upp något, vilket brukar vara ungefär från maj till augusti, medan växer runt dammen kan planteras under en längre period. Sumpmarksväxterna planteras direkt i den vattenmättade jorden. Flytväxter är lätta att plantera, det är bara att lägga ut dem i vattnet sen placerar sig där de själva vill.

Övriga växter passar bra att plantera i planteringskorgar eller planteringspåsar i passande storlek. Korgarna begränsar också växternas spridning och underlättar när de ska in för vinterförvaring. Det finns särskild jord som är anpassad efter vattenväxternas behov och för näckrosor finns näckroslera. Näckrosor behöver också mycket näring för att blomningen ska bli så praktfull som möjligt. Därför är det bra att ge dem näringskulor som ger riklig blomning utan att gynna algernas tillväxt. När hösten kommer rensa bland växterna och täck med nät som kan fånga upp fallande löv och barr. Många vattenväxter är härdiga och klarar av att vara kvar i dammen över vintern.

Vill du läsa mer om dammar?

Här hittar du 4myhomes tips till dig som planerar att anlägga en damm

 

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer