Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Friggeboden får byggas större

Skribent: 4myhome Datum: april 27, 2007Kategori: Exteriört

I dag får den bygglovsfria friggeboden vara högst tio kvadratmeter. Nu är tanken att boden ska kunna bli 15 kvadrat utan bygglov.

– Men fortfarande får inte taknockshöjden överstiga tre meter och boden får inte stå närmare en annan fastighet eller tomt än 4,5 meter, förklarar Kaisa Syrjänen Schaal, departementssekreterare på miljödepartement.

Den större ytan ökar möjligheterna till mer variation på bodarna. DN Bostad skrev den 13 april om hur olika arkitekter skissade på alltifrån tornliknande byggnader till bastuhus, små tempel, lusthus och pontonhus. Eller ´Minihouse, arkitekten Jonas Wagells skapelse, som presenterades på möbelmässan i februari.

Men i lagrådsremissen som presenterades på torsdagen föreslås även andra förändringar.
Uteplatser som skyddas av mur eller plank ska få anordnas utan bygglov 3,6 meter från bostadshuset. Det är en utökning med 60 centimeter. Muren eller planket får dock inte vara högre än 1,8 meter och avståndet till närmaste fastighet får inte vara kortare än 4,5 meter.

Bygglovsfria skärmtak från uthus eller bostadshus utökas från 12 till 15 meter, något som ska underlätta för den som vill ha solfångare och solceller. Det ska inte heller behövas bygglov för att byta fasadbeklädnad eller taktäckningsmaterial. Hittills har endast målning av huset varit befriat från bygglov.

Lagändringarna ska börja gälla från den 1 januari 2008. Längre fram kommer en rad andra förändringar av PBL. Allt är resultat av den utvärdering av lagen som 2005 presenterades under rubriken ´Får jag lov?´.

Läs mer

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer