Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Förläng sommaren med tåliga växter i krukor och korgar!

Skribent: 4myhome Datum: augusti 28, 2008Kategori: Trädgård

Behåll sommarkänslan långt fram under hösten

Fortfarande blommar sensommarens blommor, ofta i intensiva färger. Många av dem klarar sig en bra bit in på hösten och kräver inte heller speciellt mycket skötsel. Solen är mildare och luften är fuktig, vilket är perfekt klimat för många växter. Ringblomma, zinnia, dahlia och en och annan solros ger en varm färgskala. Rosenskära, rudbeckia och höstaster bryter av med rosa och lila toner. Passa på att njuta av rabatterna och plocka in generösa buketter innan frosten kommer.

Fyll upp med höstens palett

Allt eftersom sommarens blommor vissnar, kan du komplettera med blommor och bladväxter i krukor, lådor och korgar. Fyll en kruka med aster eller krysantemum, eller gör ett arrangemang där du blandar blommor med bladväxter. Numera finns det många växter som tål kyligare dagar att välja bland. Blomsterförsäljare och växthus samlar flera av dessa sorter under det gemensamma namnet höstfägring. Dessa klarar sig långt in på senhösten. Med en liten insats får din trädgård eller balkong en betydligt längre säsong.

Blommor och bär ger färg

Blommande växter som klarar lite kyligare väder är krysantemum som finns i flera olika färger, gul ajania, höstaster (kan även övervintra i rabatten) eller dekorativ och tålig prydnadskål i vita och lila toner. Cyklamen klarar lite frost, men brukar komma i butikerna först längre fram på säsongen. Ljung med sina pyttesmå blommor i vitt eller lila är en självklar höstväxt. Idag finns även bärljung med små bär. Vaktelbär är en annan växt med runda, blanka bär i vitt eller rosa som ger karaktär åt ditt arrangemang.

Blad ger form och struktur

Väljer du en eller ett par blommor i ett arrangemang, räcker det. Sen är det fint att lägga till någon bladväxt som ger struktur och lyfter fram blommornas färg. Tåliga gröna bladväxter är till exempel olika sorters gröna hebe (vissa av dem har blommor) och slingrig murgröna. Vill du bryta av med annorlunda former finns silvergirlang som med sina tunna silvergrå stänglar ger en annorlunda karaktär. Detsamma gäller silverek vars blad påminner om ekblad. För att få höjd i krukan kan du även plantera med prydnadsgräs.

Höstväxter är lättskötta

Vattna sparsamt och plocka bort vissnade blommor så håller de längre. Däremot finns några tips när det gäller planteringen. Välj helst krukor med dräneringshål så att regn och överskottsvatten kan rinna undan. Krukskärvor eller lecakulor i botten är bra. Planterar du i kärl utan dräneringshål är det nödvändigt med ett lager lecakulor för att skydda växternas rötter från för mycket väta. Planterar du i korgar, kan du bottna med ett lager plast för att jorden ska stanna kvar. Korgar som är tänkta för plantering brukar se ut så redan i affären. Sen lägger du ett lager med lecakulor och till sist planteringsjord. Självklart kan du också göra det ännu enklare och ställa ner de växter du köpt direkt i en fin ytterkruka eller korg.

När kylan kommer

Hur tåliga växterna är lite olika. Vissa klaras sig fram till den första frosten, medan andra kan klara några frostnätter. Fråga vad som gäller mer exakt, när du köper växterna. Hur de klarar sig beror också på var de är placerade. Står krukorna nära husväggen eller på en balkong får de lä och är mer skyddade när kylan kommer. Någon enstaka kylig natt, kan du skydda växterna med säckväv, tidningar eller lyfta in dem – då klarar de sig riktigt länge.

Höstplantera perenner

Hösten är också en möjlig tid för plantering av höstperenner som klarar lite kyligare klimat. Kärleksört, rudbeckia, prydnadsgräs, höstgentiana, höstflox och höstkrage är några av de höstperenner som går att plantera nu. Fråga hos din plantskola om vad de rekommenderar för den zon din trädgård ligger i.

Stanna ute ett tag till

Lämna gärna utemöblerna framme under hösten. Ta fram några lyktor och sittdynor. Med en varm tröja eller en pläd, är det härligt att sätta sig ned med en kopp te eller kaffe och njuta av alla vackra färger och lugnet som lägger sig i höstträdgården.
Nedan: Murgröna, silverek, ljung, ajania samt prydnadsgräs.

Murgröna

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer