Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Energikonvertering av ett gammal hus från 1923

Skribent: 4myhome Datum: december 5, 2008Kategori: Uppvärmning

Energikonvertering av Stinsvillan i Älvsjö

När det Kalmarbaserade företaget Euronom tog över den gamla Stinsvillan i Älvsjö utanför Stockholm för utnyttja den till regionkontor, flyttade man in i ett gammalt hus från 1923.

En utmaning

Huset hade ursprungligen värmts upp med olja, men vid tillträdet hade man övergått till fjärrvärme från Fortums fjärrvärmenät. Detta innebar givetvis redan en avsevärd besparing. Euronom som sedan många år utvecklar produkter för energibesparing såg detta som en utmaning. Här skulle man visa att företagets unika FlexiFuel-system kunde mer än halvera energiförbrukningen!

Installation av värmetank och solfångare

Man började med att installera en Fjärrvärmetank (ExoTank-FV) i huset som möjliggör parallell inkoppling av billigare energislag än fjärrvärme. Tanken kompletterades med tre solpaneler (Exosol Eu21) på taket som producerar både sin egen el och varmvatten. Sommar som vinter, solen behöver inte ens skina, laddar de högeffektiva vacuumsolpanelerna tanken med femtiogradigt varmvatten! Tappvattnet värms upp direkt vilket gör det fräscht och fritt från legionellabakterier.

Tyst värmepump och sprakande braskamin

På baksidan av Stinsvillan placerades en ExoAir luft/vatten-värmepump som tyst och automatiskt förser villan med värme de dagar då solfångarna inte räcker till.

Mitt i Stinsvillan fanns en gammal outnyttjad öppen spis. Här placerades en av Euronoms vattenmantlade braskaminer (ExoFlame). Detta blev en perfekt lösning ur såväl trivsel- som värmesynpunkt. Här fick man en härligt sprakande brasa med miljöklassad vedvärme mitt i utställningshallen och på köpet värmer den upp tappvattnet och radiatorerna i hela huset.

En uppskattad fördel med den vattenmantlade braskaminen är att drygt 80% av värmen hamnar i ackumulatortanken. Detta möjliggör ”myseldning” året runt utan att rummet blir alltför varmt. Värmen kan istället utnyttjas på annat sätt.

Energikällor som samverkar

Detta var ett exempel som visar på det senaste inom uppvärmning med förnyelsebar energi i fullt uppkopplade system i en gammal trävilla från 20-talet. Samtliga energikällor samverkar på ett synnerligen smart sätt. Man utnyttjar i första hand den gratis solenergin. Om den inte räcker, eldar man i braskaminen med ved och under riktigt kalla dagar kompletterar värmepumpen. Eftersom detta hus har fjärrvärmeanslutning så sker detta med hjälp av kostnadseffektiv fjärrvärme och man slipper utnyttja det dyrare alternativet med elpatroner.

I vanliga bostadsvillor räcker det oftast med två eller tre olika energislag. En värmepump i kombination med solvärme eller solvärme i kombination med fastbränsleeldning. Det tredje energislaget i dessa bägge fall är mycket begränsad stöttning med elpatroner vid extrema driftsfall som stark kyla och/eller extra hög temperatur på varmvattnet.

Skön känsla i både själen och plånboken

FlexiFuel-systemet innebär att man vid varje tidpunkt kan välja det billigaste och mest optimala energislaget och dessutom har möjlighet att komplettera med värmepump eller solfångare. Eller annorlunda uttryckt att olika gröna energislag samverkar på ett intelligent och effektivt sätt. Förutom att man reducerar energikostnaderna, bidrar man till att skona miljön – dubbel vinstutdelning!

Mer information om FlexiFuel-systemet hittar du på Euronoms hemsida eller genom att ringa 0480 – 221 20. Du som bor i Stockholmsområdet är välkommen att besöka Stinsvillan vid Älvsjö Station tel: 08 – 647 60 30, där du kan se hur systemet fungerar i verkligheten.

 

Läs mer

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer