Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Effektiv uppvärmning med spiskassett

Skribent: 4myhome Datum: januari 19, 2015Kategori: Uppvärmning

Ny dimension i gammal öppen spis med spiskassett eller insats installerad.

Drömmen för många är en sprakande brasa som sprider värme och ger en mysig stämning i hemmet. Förr var det öppna spisar som gällde. Man eldade tappert, men den riktiga värmen uteblev eftersom  en traditionell öppen spis inte tillför någon egentlig värme. Alla minns vi det gamla uttrycket “att elda för kråkorna” och det är precis det man gör. Traditionella öppna spisar drar den varma luften ut ur rummet och har eventuellt en en verkningsgrad på 5-10 procent. Resten av värmen försvinner genom skorstenen eller till det material som omger elden. Vid temperaturer under fryspunkten använder en öppen spis mer energi än den skapar! Inte särskilt effektivt eller hur?

Gammal öppen spis med ny insats

Gammal öppen spis med ny insats

Att installera en braskamin är en god investering och har man redan en äldre öppen spis så är det en god idé att komplettera den med en insats. Det finns spiskassetter, eller insatser som de också kallas, som är utformade för att öka effektiviteten i den befintliga eldstaden. Spiskassetterna är för det mesta tillverkade av stål och gjutjärn, vilket gör att de behåller värmen från elden och dessutom sprider den på ett effektivt sätt i rummet. Du kan nu utnyttja värmen från vartenda vedträ du matar eldstaden med.

Det finns en hel del fina eldstäder och kamininsatser som kan värma ditt hem på ett mycket effektivt sätt. Stora brännkammare med omramningar i betong, “artstone”, sandsten eller täljsten, är några varianter. Det gäller att hitta något som passar i ens egen hemmiljö. Det finns olika storlekar, materialval och tillbehör av eldstäder och spisinsatser, somliga passar en liten stuga, andra lämpar sig bättre för hus med riktigt stora ytor att värma.

När man ska installera en insats bör man välja en med hög standard och bra kvalitet. Vidare ska man kolla att det finns en ordentlig garanti (gärna fem års fabriksgarant) och att kassetten är CE-märkt, P-märkt av Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut och gärna miljömärkt med Svanen.

En öppen spis är ett vackert inslag i alla hem och med en spiskassett gör du det mesta av den. Det finns en mängd kassetter med olika design och det gäller att välja en design som passar arkitekturen och inredningen i det hus där den ska placeras.

Oavsett storleken eller formen på den befintliga öppna spisen, finns det en kamininsats som passar. Och vare sig du har en hörnspis, en öppen spis eller en fristående spis, finns det en insats som passar. Man kan tro att det inte blir samma känsla med en insats, men faktum är att man vänjer sig fort och de nya kassetterna har stora glasrutor som bjuder på en härlig insyn till elden samtidigt som förbränningstekniken ser till att kaminen når maximal effekt på bara några minuter. Här förenar man verkligen nytta med nöje!

Det finns många typer av spiskassetter på marknaden, hos exempelvis Contura hittar de många modeller som är både P-märkta och miljömärkta med Svanen.

En spisinsats ger mysig och effektiv brasmiljö

En spisinsats ger mysig och effektiv brasmiljö

 

 

 

 

 

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer