Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Dukat för succé

Skribent: 4myhome Datum: april 12, 2009Kategori: Inredning, design, möbler & Kök, vitvaror

Påsk, jul, födelsedagar, bröllop, midsommar, examen. Året runt ska det firas och dukas upp till fest. Följ vår dukningsguide och gör festen till en dundersuccé för både familj och vänner.

Duken

För att få en fin dukning så kan man använda sig av dukar i flera olika lager. Lägg till exempel på en fin duk i uttänkt färg och kombinera denna med löpare i en annan nyans, som sträcker sig från långsida till långsida eller kortsida till kortsida över bordet. Vill du så kan du komplettera med tabletter att lägga under tallrikarna. Duken, löparna och tabletterna kan vara tapeter, inslagningspapper, överkast, överblivet tyg, vad du än hittar hemma i gömmorna eller tycker är snyggt i butiken.
Att se till att dukarna ligger rakt och i samma avstånd till varandra kan hjälpa dig att skapa lite ordning i en annars barnslig dukning.
För att piffa till duken och stärka ditt tema så kan du använda girlanger, paljetter, pärlor, lösa blommor, fjädrar, julkulor, kvistar, godis, stenar, utklippta hjärtan, konfetti eller kanske löv att dekorera med.

Tallriken

Även när du dekorerar med hjälp av tallrikarna så kan du tänka lager på lager. För att lyxa till så kan du lägga en extra, stor tallrik närmast duken, som underläggstallrik. Fyll sedan på med huvudrättstallrik och sist någon form av tallrik eller skål till förrätten. Något som kan ge en snygg effekt är att begränsa tallrikarna till en färg men i olika nyanser. Lägg till exempel en mörkblå underläggstallrik, sen en ljusare blå tallrik och sist en pastellblå.

Glaset

Glasen ska passa ihop bra med tallrikarna. Välj samma färg eller samma känsla av gammalt, nytt eller en annorlunda form. Om du har valt att vara lekfull och valt olika tallrikar i olika färger och mönster, följ detta tema även med glasen. Det är inte bara en konst att hitta snygga, användbara glas i rätt mängd till rätt antal gäster, placeringen är även viktigt. Glasen placeras, med början från höger, i den ordningen de ska användas. Glöm inte vattenglasen så att gästerna kan varva vinet med vatten.

Besticken

För att lyxa till besticken så kan du knyta vackra band eller rosetter runt, som matgästerna sedan plockar bort när det är dags att äta. Som vanligt så ska knivarna ligga på höger sida och gafflarna till vänster, efterrättsbesticken däremot ska läggas ovanför tallriken. Serverar du soppa så ska skeden ligga på höger sida, tillsammans med knivarna. Besticken ska placeras utifrån och in mot tallriken, i den ordningen som de ska användas.

Uppläggningsfaten

Det finns mängder av snygga uppläggningsfat och skålar i handeln som kan matcha varandra eller vara varandras motsatser. Stora genomskinliga skålar för den ugnsbakade potatisen, den klassiska såskannan, snygga silverfatet för köttet och efterrättstårtan på ett upphöjt tårtfat.
Är det ont om plats för matfaten på det dukade bordet? Ställ in ett litet serveringsbord i närheten av där ni ska sitta. Visst kan det vara praktiskt för dig att ha kvar maten i köket, men mindre praktiskt för gästerna, som blir tvungna att avbryta sina samtal för att hämta mer mat.

Blommorna

Små, smidiga buketter är naturligtvis mer praktiskt än höga, buskiga då gästerna bör kunna se och prata med alla gäster runt bordet. Använd samma typ av vaser till alla blomsterdekorationer för ett stilrent tema, och helt olika former och färger på vaserna för ett färgglatt barnkalas till exempel. Du behöver inte låsa dig vid att dekorera med snittblommor. Björkris till påsk eller timotej till sommarpartajet går lika bra och skapar ett annorlunda bord. Vill du pigga upp med matchande färger så kan du trä färgade pärlor i en ståltråd och binda runt växterna eller kring vasen på bordet.

Ljusen

Levande ljus är ett enkelt recept för att uppnå den härliga stämningskänslan. Ett tips är att köpa doftljus i samma doft som din mat smakar. Om du bjuder på chokladefterrätt så kan du plocka fram ljus med en doft av choklad några minuter innan serveringen av efterrätten. Men tänk på var du placerar ut ljusen på det dukade bordet, så att de inte blir en brandfara. Det finns också många olika varianter av ljusslingor som kan vara läckert att slingra kring glas och tallrikar. Detta kan vara praktiskt om man vill mysa till ett barnkalas, så att man slipper vara nervös för de levande ljusen.

Servetten

Kan vara den klassiska pappersservetten eller en tygservett.
Enligt dukningsreglerna ska servetten placeras till vänster om tallriken eller ligga på tallriken. Det finns många föremål i ditt hem som kan få agera servettring, om du är ute efter budgetvarianten. Snurra slarvigt runt överblivna tygremsor, vira runt ståltråd med iträdda pärlor eller knyt en rosett av ett luciaband.

Att duka ute

På sommaren och tidiga hösten är det väldigt uppskattat med utomhusfester. Häng upp ljuslyktor i träden, som du tänder när det blir mörkt. Blås upp ballonger och lägg här och där i trädgården och häng upp några i träden. Investera i myggljus som förhindrar att gästerna får en souvenir i form av kliande myggbett. Glöm inte att kvällar och nätter kan bli kyliga – även på sommaren. Hjälp dina gäster att hålla sig varma genom att lägga ut mysiga, varma filtar och bekväma kuddar.

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer