Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Bygg en träaltan

Skribent: 4myhome Datum: juni 5, 2007Kategori: Exteriört

Villaägare och radhusägare har alltid någon form av uteplats, men att bygga en altan kan vara möjligt även för dig med bostadsrätt. Kolla bara med föreningen först. Uteplatsen kan vara allt från en gräsplätt till en stenlagt terrass och placeringen kan vara i anslutning till huset eller fritt någonstans ute på tomten.

Börja med att planera

Börja med att fundera ut placering av altanen samt hur stor den ska vara. Gör en enkel skiss eller ritning, som ger dig överblick och en idé om materialåtgång. Den kan du ta med till ditt byggvaruhus eller brädgård när du ska köpa material.

Bra verktyg underlättar

Förutom såg, hammare, tumstock och skruvdragare bör du ha ett bra vattenpass som inte är för litet. Du behöver också en så kallad rätbräda som finns i stål eller i trä för att få rätt lutning. Mer avancerade instrument finns att hyra såsom markvibrator och laserinstrument. Kostar några hundralappar per dag.

Val av trä

Tryckimpregnerad furu håller längre och bättre och står emot fukt. Var noga med att välja rätt sort för var du ska använda virket. Det finns olika impregneringsklasser. Fråga på byggvaruhuset. I stolpar och reglar som har markkontakt ska alltid impregnerat virke användas och var noga med att välja rätt sort för detta ändamål. Undvik att behandla tryckt virke första säsongen pga av fukthalten i träet. Obehandlat virke kan också användas men kräver mer underhåll i form av inoljning eller målning.

Byggbeskrivning

Skogsindustrierna har byggbeskrivningar som du kan ladda ner som pdf. Använd länken nedan!

Läs mer

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer