Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Bygg en egen bastu!

Skribent: 4myhome Datum: mars 23, 2010Kategori: Uppvärmning

Lämpligt bastuutrymme

Att bygga en bastu är inte alls särskilt svårt. Du kan omvandla vilken friggebod som helst till basturum, eller avgränsa ett rum i till exempel källaren till bastuavdelning. Väggar och tak behöver inte vara överdrivet isolerade och golvet kräver egentligen ingen isolering alls.

Ventilationen

Det är viktigt att tänka på luftgenomströmningen, särskilt om man har för avsikt att bygga en bastu i källaren där luften lätt blir instängd och unken. Det är också viktigt att tillluftsventilen placeras mitt under bastuaggregatet och att frånluftsventilen placeras diagonalt från tilluftsventilen. Den senare ska sitta högt uppe på väggen eller i taket. Alla ventiler ska alltid vara öppna. Det här traditionella sättet att ventilera bastun bygger på självdrag och ger ganska stora temperaturskillnader mellan golv och tak.

Val av aggregat

Ett viktigt val är att välja uppvärmningssystem. Ska bastun vara ved- eller eluppvärmd? Om man bygger bastu på landet, där det kanske saknas el är valet enkelt. Många föredrar vedbastu även i tättbebyggda områden. Det är givetvis ett billigare alternativ om än lite mer arbetskrävande. Många vedeldande aggregat har inbyggd vattentank som fungerar som en varmvattenberedare. Glöm inte att vedeldad bastu kräver skorsten! Vanligast är bastu som drivs med el och numera är aggregaten ofta utrustade med t ex örtmagasin för kryddiga bad, digital styrpanel och kanske till och med inbyggd ånggenerator.

Inredningen

Runt aggregatet skall det finnas skydd i form av ett staket så man inte bränner sig om man råkar komma emot aggregatet. Även inredningen i övrigt skall vara så förskaffad att inte brännskador kan uppstå. Bastudörren får absolut inte ha något låssystem, självstängande gångjärn eller magnetlås räcker bra och dörren skall öppnas utåt. Dörrbladet ska justeras så att det inte kärvar i karmen. Det ska vara lätt och smidigt att komma ut ur bastun när man fått nog av värmen. En hink med vatten och en skopa är bra när man vill öka luftfuktigheten samt en termometer och kanske ett timglas för att hålla koll på tiden på ett avstressande sätt. Elektrikern gör installationen av aggregat och belysning och sedan är det klart för premiärbadet – bara att njuta!

Liten bastu

 

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer