Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Bort med ogräset!

Skribent: 4myhome Datum: maj 21, 2008Kategori: Exteriört & Trädgård

Ogräs – många villaägares stora gissel

I våra trädgårdar vill vi själva bestämma vad som ska växa, vi planerar, sår frön, planterar växter och lökar och har tankar om hur rabatterna ska se ut. Då vill vi inte att några inkräktare ska komma och ta över. För det är just det som händer. Ogräset tränger undan andra växter, stjäl ljuset och tar över utrymmet i rabatterna. De är tuffa och tåliga överlevare medan våra kulturväxter är mer känsliga för brist på näring och vatten.

Sprider sig på olika sätt

Svårast att utrota är rotogräs, dvs växter som har övervintrande rotsystem som lätt förgrenar sig och sprider sig. Exempel på sådana är kirskål, kvickrot, brännässla och tistel. De lagrar näring i rötterna, är svåra att få bort och konkurrerar undan all annan växtlighet. De som frösprider sig, t ex svinmålla, våtarv och lomme är lättare att få bukt med, men det gäller att vara tidigt ute för att få ett övertag. Ibland kan även blommor som blåklint, smörblommor, tusensköna m fl sprida sig för mycket. Men hur ska man egentligen göra för att bli av med de här snyltarna?

Var snabb

Rensa och gräv bort ogräset så fort det dyker upp, annars sprider det sig. Se framför allt till att rensa bort det innan det går i frö, annars har du snart hundratals nya ogräs på tillväxt.

Ogräsjärn

För att få bort maskrosornas och tistlarnas djupgående långa rötter, kan du använda ett ogräsjärn. Dock kan det vara svårt att hinna med i samma takt som de sprider sig. Just maskrosen sprider sig lätt med hjälp av sina vindburna frön.

Plantera tätt

Håll jorden täckt genom att sätta perennerna tätt i rabatterna. Du kan också plantera marktäckande växter mellan de större växterna, under buskar och träd. Då blir det svårare för ogräset att överleva.

Täckodling

Odlingar kan täckas med gräs, halm heller löv som gör det svårare för ogräset att rota sig. Metoden ger näring åt jorden samtidigt som den hålls fuktig och lucker. Det ogräs som ändå kommer, blir också lättare att dra upp. Ett drastiskt sätt att få bort ogräset på är att täcka jorden med mörk plast ett par säsonger, ett effektivt men ganska tråkigt sätt eftersom det är grönska vi vill ha.

Bearbeta jorden

Kom ihåg att bearbeta jorden sent på hösten med renshacka eller luckringsgaffel. Då får du bort många av ogräsplantorna. Upprepa proceduren tidigt på våren och gärna innan du sår och planterar. På så sätt försvårar du ogräsets möjligheter att rota sig.

Vårda din gräsmatta

Det är svårare för ogräset att få fäste om gräsmattan gödslas, vattnas och klipps regelbundet.

Ogräsmedel

Ibland räcker dock inte dessa åtgärder för att få bukt med envisa ogräs. Kanske har du inte heller tid eller ork att hålla efter allt på egen hand. Då kan det vara nödvändigt att använda något ogräsmedel. Här hittar du råd om mer om hur du ska gå till väga för att använda dessa på bästa sätt samt mer fakta om ogräs.

 

Läs mer

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer