Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Barnens trädgård

Skribent: Eva Fanqvist Skubla Datum: augusti 19, 2010Kategori: Trädgård

Trädgården är en underbar oas för lekar och äventyr. Låt barnen ta plats, låt dem pröva att odla och uppmuntra till lekar och spel utomhus!

En trädgård ger barnen upplevelser som de bär med sig hela livet. Den ger en självklar kontakt med naturen och kan väcka intresset för att odla och bry sig om det som växer. Ofta är små barn väldigt intresserade av att få vara med och plantera och se vad som händer med det lilla fröet som får vatten. Ta vara på den nyfikenheten!

Plantera eget är bäst
Att odla är kul för både stora och små. Allra roligast är det förstås att själv få välja vad som ska finnas i krukorna eller trädgårdslanden. Välj lättodlade blommor och grönsaker så är chansen stor att odlingen lyckas och intresset håller i sig. Några experiment kan man kosta på sig men förväntningarna är oftast höga så starta gärna med några ”säkra kort”. När det väl är planterat kan barnen fortsätta att sköta om plantorna (med viss hjälp beroende på ålder) – vattna lagom mycket, rensa ogräs och ta bort fula blad.

Tips på lättodlat
Blommor som är enkla eller extra roliga att odla är till exempel rosenböna som växer snabbast av alla – tänk bara på att bönorna inte är ätliga. Solrosor kan bli gigantiska och på hösten ge frön till fåglarna. Luktärter trivs inte överallt med doftar ljuvligt. Ringblommor och blomsterkrasse växer båda ganska snabbt och har ätliga blommor. Grönsaker som är lätta och kul att odla är bland annat sallad och rädisor som växer fort och går att äta direkt. Tomater är mer krävande men ändå välbekanta och tacksamma att följa. Squash och pumpor tar hela sommaren på sig men är roliga att hålla ögonen på när de utvecklas och blir större och större. Mindre prydnadspumpor går inte att äta men finns i härliga färger och former. Potatis är kul att odla och sedan få koka till middag – du behöver inte ha ett helt land. Odla i en hink eller säck så blir projektet lite mindre.

Mums med egna bär
Annat kul att odla är förstås kryddor som t ex gräslök och persilja. Ätliga bär är riktigt kul att ha. Några smultron- eller jordgubbsplantor ryms även i en liten trädgård. Det finns till och med sorter som passar att odla i krukor som kan stå på altanen eller balkongen. Att själv få plocka solvarma jordgubbar och äta direkt lämnar oförglömliga smakminnen.

Gör egna skyltar
För att veta vad som odlas är det praktiskt med skyltar. Låt barnen göra egna eller låt det bli ett gemensamt familjeprojekt. Enklast är att spara glasspinnar i trä och skriva eller måla på dem. Annars kan man såga till träskyltar i lagom storlek. Det finns också färdiga trästickor med utrymme för text att köpa. I naturen finns stenar som kan bli hur vackra som helst med målad bild eller namn på det odlade. Fixandet med skyltar kan i sin tur ge inspiration till att skapa andra dekorationer som kan passa i trädgården.

Kojor, lekstugor och annat
Hyddor, kojor och lekstugor ger idéer till fantasilekar som kan räcka länge. Kojor kan se ut på många sätt; massor med kvistar uppställda mot ett träd eller några buskar, trädkojor, skepp, några hopspikade plankor osv. Ibland kan enkla lösningar vara minst lika spännande som mer permanenta. Enkla kojor kan man spontant bygga själv, vill man göra lite mer avancerat bygge finns beskrivningar att hitta i butiker med byggvaror eller på Internet. Sen finns förstås en hel del färdigt att hitta. Ibland säljs urvuxna lekstugor via annonser. Har man inte lust att satsa på ett permanent bygge finns perfekta lektält av olika slag hos IKEA och affärer som säljer leksaker.

Klättra, hoppa, leka
För de mindre barnen är en sandhög eller en sandlåda uppskattad. Med fantasins hjälp kan sanden förvandlas till kakor och tårtor, slott och borgar, djurparker eller ett månlandskap. Finns det plats för en gunga eller en gungställning kan det bli en plats som är uppskattad av många barn. Är trädgården stor är det perfekt att ha en yta som kan användas till fotbollsspel, krocket, kubb och andra spel och lekar som är kul för hela familjen.

Vila och lugn
Även leksugna barn behöver vila. Då är det skönt att ha platser att dra sig tillbaka på, gärna i skuggan för att även ta paus från solen. Gungan är en sorts viloplats. Hängmattor och hängstolar är varianter som passar större barn och vuxna. Idag finns även hängstolar som är gjorda med mindre barn i tankarna.

Planering
Många olika önskningar och viljor ska samsas när familjeträdgården planeras. Och även om trädgården ska vara en plats för barnen ska den också fungera för de vuxna familjemedlemmarna. Med tiden förändras även barnens behov och det ska då vara enkelt att förändra ytorna. Ett sätt att tänka när man bygger upp en trädgård för olika behov är att se olika delar som olika rum, precis som vi gör inomhus. Vill du läsa mer om det kan du läsa 4myhomes artikel ”Trädgårdens rum”.

Ha en härlig sommar med mycket lek i trädgården!

 

 

 

 

 

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer