Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Badrum – att tänka på vid inredning (DNs inredningsskola)

Skribent: 4myhome Datum: mars 22, 2007Kategori: Badrum, våtrum, bastu

Badrummet är en plats för ett avkopplande bad såväl som för en uppiggande dusch. Däremellan ska morgon- och kvällsbestyr skötas och flera ska kanske använda rummet samtidigt. Med god planering och bra materialval finns fina förutsättningar för att badrummet blir den oas som många drömmer om.

Badrum med finesser.

Badrum med finesser. Foto: Fredrik Funck

Gustavsberg har flera modeller av vägghängt porslin, denna heter Artic.

Gustavsberg har flera modeller av vägghängt porslin, denna heter Artic.

Det italienska designföretaget Kartell har roliga varianter på förvaring i plast.

Det italienska designföretaget Kartell har roliga varianter på förvaring i plast.

Lådboxar från Kartell.

Lådboxar från Kartell.

Badrumsmattor av tålig och naturvänlig bambu finns bland annat på Åhléns.

Badrumsmattor av tålig och naturvänlig bambu finns bland annat på Åhléns. 

1. Porslin
Ett vägghängt porslin skapar mer golvyta och gör städningen enklare. Är familjen stor och utrymmet tillåter är dubbla handfat praktiskt, särskilt i morgonrusningen.

2. Material
Använd så mycket naturmaterial som möjligt i badrummet. Kakel och klinker är bra, våtrumstapet är mindre roligt. Sjösten är snyggt men poröst och får dålig lukt av skvätt från toalettbesök.

3. Duschen
Är utrymmet snålt passar välvda och svängbara duschväggar bra. De placeras i ett hörn och fälls in mot väggarna när duschen inte används och fälls ut till ett duschutrymme vid behov.

Föredras ett duschdraperi ska det vara tillräckligt långt och ha en kedja i nederkant som tynger ner. Det minskar flödet av vatten på golvet.

4. Värme
Värmeslingor i badrummet är både mysigt och praktiskt. Det håller fötterna varma och torkar dessutom upp pölarna snabbt. Installeras dessutom en elektrisk handduksvärmare behövs inga andra värmekällor i rummet och fula element kan undvikas.

5. Förvaring
I badrum behövs mycket förvaring för alla pinaler och krämer. Det är bra om varje familjemedlem får sitt utrymme att hålla reda på.

Rullhyllor av metall eller plast är lättplacerade och användbara. Sluten förvaring är bäst för privata saker. En hylla inne i duschen är också bra så att inte flaskor och tvålar dräller runt på golvet.

6. Tvätt och tork
Finns det möjlighet att ha tvättmaskin och torktumlare i badrummet så ställ dem bredvid varandra med en bänkskiva ovanpå. Det ger extra plats för vikning och sortering eller för babyvård.

7. Belysning
En allmänbelysning med dimmereffekt är bra i badrummet. Det gör att nattliga besök inte blir lika smärtsamma för ögonen. Dessutom skapar det stämning för sköna karbad. För övrigt behövs bra belysning vid spegeln. Den placeras ovanför eller på sidan för att ge bäst effekt.

8. Färger
Ett helkaklat badrum med vitt porslin och metalldetaljer kan upplevas som hårt och kallt. Lägg till varma detaljer såsom en matta av trästavar, boxar av korg eller trä, gröna växter och handdukar i matchande färger.

9. För hyresgästen
Bor du i hyreslägenhet och inte får göra så mycket själv, kan du lägga till naturmaterial i detaljerna. Det finns till exempel lösa, vattentåliga trädäck att lägga in på golvet.

Tänk på att fråga efter ursprunget av träet, det ska vara FSC-märkt, en sorts kombinerad miljö- och rättvisemärkning, om det är tropiskt träslag. En ful kakelbård kan tillfälligt täckas över av tillskuren plastfilm som säljs i färghandeln.

10. Dörr
Är utrymmet inuti eller utanför badrummet trångt kan det vara praktiskt att sätta in en skjutdörr. Vid nybygge finns lösningen med skjutdörr i så kallad kassett. Dörren är då monterad inuti ett regelverk som enkelt byggs in i väggpartiet.

Läs mer

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer