Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Bada bastu och må bättre!

Skribent: 4myhome Datum: mars 5, 2010Kategori: Uppvärmning

Bota stressen

Många människor är idag stressade och spända i både kropp och själ. Det finns flera olika sätt att råda bot på stressen och få avkoppling. Sömn förstås, meditation och yoga och olika typer av fysisk träning är några sätt. Vad många kanske inte är medvetna om är hur välgörande ett bastubad är i dessa sammanhang.

Att bada bastu är ett alldeles utmärkt sätt att koppla av på. Kroppens muskler slappnar av i värmen och uppvärmningen av kroppen påverkar de centra i hjärnan som bestämmer kroppens aktivitetsnivå. När den sjunker avtar spänningen i musklerna.. ”Vi känner en behaglig ro i hela kroppen”, säger David H Ingvar som är docent i neurokirurgi vid Lunds universitet. ”Man har dokumenterat flera positiva effekter av bastubadandet, bland annat en gynnsam påverkan av hormonerna med ökade halter av välbefinnandehormonet endorfin. Musklerna slappnar av, sinnet frigörs och man upplever en mental avslappning som håller i sig flera timmar efteråt. Förutom avkopplingen gör sig kroppen av med giftiga ämnen i samband med svettning. Kontrasten mellan kyla och hetta gör oss dessutom mindre känsliga för temperaturskillnader i andra sammanhang.”

 Dokumenterat positiva effekter av bastubad

– ökad blodcirkulation. Blodkärlen vidgas och blodtrycket sjunker något.
– positiv påverkan av hormonerna. Ökad produktion av endorfiner.
– musklerna slappnar av
– sinnet frigörs och man upplever en mental avslappning
– lättare andning för astmatiker
– mjukare hud och mindre klåda hos personer med hudproblem, t ex psoriasis
– lindrad värk i leder
– bättre sömn

Den optimala bastutemperaturen

Det diskuteras ofta hur varm en bastu ska vara. Vid det klassiska bastubadet ligger temperaturen mellan 75 och 90°C och luftfuktigheten på 20–35%. Luftfuktigheten underhålls genom att man då och då häller en skopa vatten på de heta stenarna. Värmen öppnar hudens porer och man upplever en utrensande svettning och blir av med gamla döda hudceller.

Den lite kaxigare bastubadaren vill kanske hellre bada torrbastu, som kännetecknas av mycket hög värme (ca 95–110° C) och en nästan obefintlig luftfuktighet.

Ångbastu är en mildare variant av bastubad som badas i 45–65° C. Ångbastu rekommenderas särskilt för nybörjare eller för de lite yngre bastubadarna. Ett ångbastubad kan man också krydda med väldoftande örter för att ytterligare höja upplevelsen.

Se bastun som ditt mentala skyddsrum. Här finns alla möjligheter att glömma tid och rum. Lägg undan mobilen och klockan! Om du vill hålla koll på tiden så placera ett rogivande timglas på bastuväggen. Sedan kan du sitta och betrakta sanden som sakta rinner ner i det. Vänta tills du har blivit varm i kroppen innan du börjar ösa vatten på ugnens stenar. Blanda gärna ett doftextrakt i vattnet; några exempel på avstressande aromer är citronmeliss, lavendel, honung, rosenträ eller apelsin.

Bastubad ska vara behagligt.

Det är viktigt att inte pressa sig att höja värmen eller tävla i bastun. Temperaturer på 75-85 grader och en luftfuktighet på 30 procent brukar vara lagom. Vill man basta länge kan man sänka värmen något, eller flytta ner från översta laven till en längre ner.

En del gillar att kyla av sig under och efter bastubadet genom ett dopp i havet eller sjön, en iskall dusch eller genom att rulla sig i snön. Tänk bara på att stora temperatursvängningar kan vara påfrestande för kroppen. Snabb avkylning efter bastun är påfrestande för cirkulationen och kan vara riskfyllt för hjärtat. Det är inte för inte som kombinationen het bastu, alkohol och iskallt bad kallas för “Finsk roulett”.

OBS! Tänk på att återställa vätskebalansen genom att dricka rikligt med vatten efter bastun!

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer