Välkommen till 4myhome - här hittar du Erbjudanden, Nyheter och Annonser inom hus, hem och inredning

Ja tack, jag vill ha nyheter och erbjudanden inom vald kategori till min inkorg!

Att planera trädgårdens rum

Skribent: 4myhome Datum: maj 22, 2008Kategori: Exteriört & Trädgård

Planera trädgårdens rum

Tänk dig en avkopplande hörna i din trädgård där du ljumma sommarkvällar kan grilla, dricka rosévin och njuta med familjen och goda vänner, allt medan barnen roar sig i en egen mysig hörna, gärna på behörigt avstånd, men ändå så pass nära att du kan se vad de gör.

Visst är det de njutningsfulla ögonblicken man längtar efter när man föreställer sig sin trädgård, även om man råkar vara en av dem som älskar själva trädgårdsarbetet också. För att de där tillfällena man längtar efter ska bli verklighet är det en hjälp på vägen att planera olika “rum” för trädgården.

 

Vad är “Trädgårdens rum”?

Trädgårdens rum är ett begrepp som det bara tycks pratas allt mer om. Vad innebär det egentligen? Jo, det är precis så enkelt som det låter. Det innebär att man tänker sig att man delar in tomten i rum, liksom man delar in huset. Kanske vill man ha ett rum för lek, ett för vila och lugn, ett för arbete och så vidare. Dessa tankar blir till god hjälp när man planerar trädgården. Har man en stor trädgård är indelningen en extra bra hjälp på vägen.

 

Gör en önskelista

Börja med att lista vad du har för önskemål med trädgårdens rum. Det kan se ut ungefär så här:

– Äta middagar
– Plats för barnen att leka
– Kompostplats
– Lugn hörna
– Köksland
– Vattenland/-område (pool, damm etc)

En viktig punkt, som vi gärna glömmer under sommarhalvåret, är att trädgården också ska vara vacker att titta på inifrån huset. Vi spenderar ju trots allt ganska stor del av vintern där inne…

 

Se till de praktiska förutsättningarna

De praktiska förutsättningarna kommer att vara en god hjälp på vägen när man ska planera. Du vill säkert ha kvällssol på platsen för middagsrummet, det är här du ska kunna koppla av efter en dags arbete eller en hård dag i rabatterna.

Komposten bör inte ligga alldeles intill huset eller matplatsen, den kan om möjligt placeras i en enslig hörna, men inte alltför långt från köksingången.

Den lugna platsen bör vara skyddad för vinden så att du får maximal avkoppling och i lugn och ro kan försjunka i en bra bok i vilstolen eller hängmattan.

Kökslandet med dess inbjudande dofter av timjan, salvia, gräslök ligger med fördel nära huset, helst vid köksingången.

 

Rita en skiss

Rita upp din tomt på ett stort papper så gott du kan. Skissen behöver inte vara skalenlig, huvudsaken är att du får en bild av din trädgårds möjligheter. Lek med blyertspennan; var kan du tänka dig att de olika rummen passar bäst? Några rum kanske kan samsas om utrymmet, som platsen för lugn och platsen för middag och umgänge.

Skiss

 

Några tips på avgränsningar

De olika rummen kan avgränsas tydligt eller så kan man låta ana gränsdragningarna. Det beror på hur man vill använda de respektive rummen och självklart vad man tycker blir vackert. Kanske kan ett plank vara att föredra på det där stället där du ska utmana grannarna i badminton… Barnens lekplats kan avgränsas med hallonbuskar, så mellanmålet finns redo. Att avsluta en lek för något så trivialt som att äta ligger inte för de flesta småttingar.

Vid den lugna platsen vill man kanske ha något extra vackert och väldoftande, då kan spaljéer fungera bra, där kan man låta växter klättra, som vildvin, klematis, humle eller vad man föredrar. Det är här hängmattan eller filten ska kunna vara framme hela tiden då vädret tillåter, så här ska absolut finnas växter som blommar vid olika tidpunkter.

Att ha nivåskillnader istället för ”väggar” är också en utmärkt lösning om det passar på tomten ifråga. Gångvägar är en viktig ingrediens och fungerar också som avgränsare. Välj olika material eller håll dig till samma; natursten, grus, tegel, plattor…
Låt stigarna slingra sig fram över trädgårdens yta, de behöver inte alls vara raka och exakta, tvärtom!

 

Markera gränserna

När du har ritat upp din tomt och känner dig nöjd med resultatet, ta då med ritningen och gå ut i trädgården och märk ut de olika rummen på plats. Använd rep eller annat för att markera gränserna. Sätt ut symboler för träd eller buskar. Kanske upptäcker du att det tänkta barnrummet ligger för nära lugn och ro-rummet, då får du rita om skissen en gång till. Det är bara bra! Låt planeringen ta tid!

 

Låt planeringen ta tid

Har du just flyttat och fått en helt ny trädgård att erövra brinner du naturligtvis av lust att sätta igång med arbetet men håll ut ett litet tag. Lär känna ditt nya hus och din nya tomt. Du kanske upptäcker att du aldrig använder köksingången eller att du helt otippat hellre är på framsidan än baksidan av huset.
Framöver kommer vi att titta närmare på hur man kan få trädgårdens olika rum att fungera extra bra, vi kommer att undersöka vilka växter som passar bäst i de olika rummen och hur du ska planera för att din trädgård ska vara vacker hela säsongen.

Fortsättning följer……

Senaste blogginläggen

 • Höghus av fågelholkar

  Varför nöja sig med en liten fågelholk,…

 • Solskensgula accenter i ditt hem i vår

  Solskensgula accenter tillhör vårens trender 2017 Ljuset…

 • Att flytta – var börjar man?

  En av oss här på på 4myhome…

 • Testa ditt byggprojekt med JABO Studio

  För oss på 4myhome är hus väldigt…

 • Spännande rumsavdelare

  Ibland kan det vara nödvändigt att dela…

Aktuellt

Välja strömbrytare med app

Ny app gör valet av strömbrytare enkelt! Se hur strömbrytaren kommer att se ut på väggen, live och i 3D! Schneider Electric lanserar…

Läs mer

Nyheter för köket

Vad sägs om en Japansk örthacka med premiumskärpa från Global, en hopfällbar såg eller en fantastisk fällkniv med fodral i läderimitation?  

Läs mer